Szöllősi György, a FourFourTwo főszerkesztője, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia kommunikációs igazgatója, a Puskásról szóló könyv szerzője volt a vendége az Egri Polgárok Házában megtartott Egri Csillag Szalon legutóbbi rendezvényének.

(TV Eger)

Szöllősi György szakírót házigazdaként ezúttal dr. Nagy Krisztián kérdezte pályája indulásáról, valamint Puskás Ferenchez fűződő viszonyáról, emlékeiről. A kommunikációs szakembertől a jelenlévők megtudhatták, hogy már tizenévesen a Nemzeti Sport szerkesztőségében töltötte napjainak nagy részét, s ennél a lapnál indult hírlapírói karrierje. Ezt követően lett hivatásos újságíró, majd később az MLSZ sajtófőnöke, s ekkor adatott meg számára, hogy a magyar sportlegendával találkozzon. Két külföldi útjára – Kijevbe és Bécsbe – is elkísérhette az akkor már betegeskedő Puskást, akiről több történetet is megosztott a jelenlévőkkel.

Bárhol is volt a világban, Öcsi bácsi, ahogy oly sokan szólították, mindig segített a magyarokon, akár sportolók voltak, akár „csak“ rajongók, vagy éppen sporttudósítók. Nemhiába mondták róla, hogy ő egymaga a „magyarok nagykövetsége“, akihez minden honfitársunk bátran fordulhatott akár Spanyolországban volt dolga, akár Görögországban vagy éppen az Egyesült Államokban.

A három kiadást megélt Puskás-könyv megírásának előzményeiről egyebek mellett elmondta: először nem akarta vállalni a feladatot, hiszen számos kitűnő mű létezett már akkor, például Angliában nagy népszerűségnek örvend ma is egy Puskás Fereccel készült interjúkötet. Ám végül meggyőzték, s a család segítségével, az általuk a rendelkezésére bocsátott fotók, dokumentumok alapján sikerült egy alapos, részletes kötetet összeállítani, megírni.

Ám a múlt felidézésének csak akkor van értelme – figyelmeztetett Szöllősi György -, ha annak révén tanulhatunk, ha a régmúlt előhívásával a fiatalok számára is példát tudunk mutatni. Ezért fontos, hogy a mai ifjúság nevelésében fontos szerepe legyen az elődök bemutatásának. Ez a célkitűzés kíséri mindennapi munkájukat a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiában is.

A milliárdos stadionfejlesztésekkel kapcsolatos bírálatok kapcsán – tudniillik miért nem költik ezt a pénzt egészségügyre, oktatásra, kultúrára – a szakember kifejtette: ez a kérdésfelvetés merő demagógia. Hiszen ha százezrek sportolnak, az maga az egészségügy, továbbá a futball közösségépítő ereje mindenképpen neveli a fiatalokat, a labdarúgás révén pedig rengeteg gyerek kap esélyt arra, hogy eljusson színházba, vagy külföldre utazzon, vagy könyvet vegyen a kezébe Hozzátette: a labdarúgás a világban, így Magyarországon is sok fiatal számára az egyetlen kitörési pont.

Az előadás befejeztével a szerző dedikálta a legendás focistákról írt műveit, ezt követően pedig a Gál Tibor Pincészet Egri Csillagát kóstolhatták meg a jelenlévők.