A kormány egyszerűbb ügyintézéssel, a pályázatok elbírálásának felgyorsításával és új hitelekkel is hozzájárul a gazdasági növekedés beindításához – jelentette ki Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő a Széchenyi Programiroda tavaszi konferenciasorozatának északi régiót érintő egri tanácskozásán.  

(TV Eger)

 

Deé András, a Széchenyi Programiroda régiós igazgatójának köszöntője után a konferenciát megnyitó Nyitrai Zsolt elmondta: reméli, hogy a tavaszira elkeresztelt tanácskozás valóban frissességet, bizakodást hoz a hazai gazdaságban és a fejlesztéspolitikában is.

A honatya emlékeztetett arra, hogy 2010-ben a kormány a korábbi kormányoktól örökölte azt a pályáztatási rendszert, amelyen változtatni kellett. A 2007-2013 közötti időszak után a kabinet egyik legfontosabb célkitűzése az lett, hogy az ügyintézést felgyorsítsa, csökkentse az adminisztrációt, kevesebb dokumentációt kérjen be az érintettektől.

A döntési mechanizmusok felgyorsítása érdekében létrejött a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság, amelynek feladata egyebek mellett az, hogy véleményezze az egymilliárd forintnál nagyobb projekteket, és döntsön is azokról.

A döntéseket tehát felgyorsítottuk – fogalmazott Nyitrai Zsolt -, ám gyakran problémát jelent azok végrehajtása. Éppen ez volt az oka annak, hogy a kormányzat megerősítette a Széchenyi Programirodákat. Magyarország ugyanis új lehetőségek előtt áll: nemrégiben született meg az uniós költségvetés, melynek kapcsán kijelenthető: a magyar miniszterelnöknek a tárgyalások során sikerült elérnie, hogy – lakosságarányosan – Magyarország kapja a közösségen belül a második legnagyobb összeget. Ez azt jelenti, hogy egy főre vetítve az eddigi 661 ezer forint helyett 712 ezer forint uniós forrás jut: ez fejenként 51 ezer forintos növekedést mutat.

A képviselő kifejtette: a magyar emberek jóléte érdekében most a kormány legfőbb célja a gazdasági növekedés beindítása. Mindehhez azonban biztos alapok kellenek. Így stabil önkormányzatok, amelyekre – köszönhetően a kormány adósságrendezési programjának – lehet építeni, s természetesen biztos lábakon álló vállalkozásokra is. Utóbbi kapcsán Nyitrai emlékeztetett az MNB most induló, 0 százalékos növekedési hitelére, amely 500 milliárdos segítséget jelent a kis- és közepes vállalkozások számára, továbbá megemlítette a nemrégiben bejelentett, egri vállalkozókat segítő kölcsönt is. Ismert, hogy az egri Fidesz javaslatára (az egri önkormányzat és a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány együttműködésében) május közepétől nyílik lehetőség a kedvezményes, 2,7 százalékos kamatozású 10 milliós hitel felvételére.

Hozzátette: a jegybank számításai szerint évi 1200 milliárd forintra van szükség a gazdasági növekedés beindítására, a 2014-2020 közötti ciklusban pedig a rendelkezésre álló 8 ezer milliárd forint 60 százalékát szükséges gazdaságélénkítésre fordítani, az összeg 40 százalékat pedig felzárkóztatásra, környezetvédelemre és infrastrukturális fejlesztésekre.

A konferencián előadást tartott mások mellett Farkas Zoltán, a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány kuratóriumi elnöke is, aki arról szólt, hogy az alapítvány hálózata miképpen segítheti majd a vállalkozókat a jegybanki és az egri kedvezményes kölcsönök felvételében.