Hagyományteremtő céllal Egerben rendezték meg először a Music Hungary konferenciát. Az iparág reprezentánsai – kiadók, muzsikusok, a zenével foglalkozó média képviselői – két napon át tárgyaltak a szakma aktuális kérdéseiről a Bolyki Pincészetben.

(a TV Eger felvétele)

Gerendai Károly, a Sziget Iroda ügyvezető igazgatója, az esemény egyik szervezője bevezetőjében elmondta, a zeneipar szereplői sokfélék, természetesen érdekeik sem mindig azonosak, ugyanakkor meg kell találni azokat a közös pontokat, melyek lehetővé teszik a közös érdekérvényesítést. Ennek kapcsán több szakember is kifejtette, hogy a zeneipar ma a magyar gazdaság fontos ágazata, amely egyre több embert foglakoztat, ezért is van szükség az e területen ténykedők eszmecseréjére.

A találkozó egyik kiemelt témája volt a szellemi termékek védelme, hiszen – mint elhangzott – bár egyre több a zenefogyasztó, a hangfelvételek kiskereskedelmi eladási mértéke folyamatosan csökken. Más szakemberek ugyanakkor arról beszéltek: tudomásul kell venni, hogy a digitális forradalom, az internet elterjedése megváltoztatta, sőt a jövőben egyre gyorsabb ütemben változtathatja meg az eddigi gyakorlatot, például az értékesítés folyamatát. Nyilvánvaló, hogy mindennek vannak vesztesei – elsősorban egyes lemezkiadók-, ám az internet, hasonlóan például a sajtóban tapasztalt átalakuláshoz, demokratizálja, társadalmasítja nem csupán a zenefogyasztást, de magát a zenekészítést is, az eddigieknél sokkal több megjelenési lehetőséget kínálva a muzsikusoknak.

El kell fogadni, hogy CD-k korszaka hamarosan lejár, s a fizetős letöltések, előfizetéses szolgáltatások veszik át a régi hanghordozók helyét. A fejlett országok tapasztalatai már ma is azt mutatják, hogy a jövő ebbe az irányba mutat, s nem szabad kizárni, hogy pár év múlva újabb forradalmi változások következhetnek be ezen a területen.

A konferencián számos izgalmas téma került még terítékre, a napot pedig a Bolyki Pincészetben egy borkóstolóval „fűszerezett“ beszélgetés zárta, amelyen a hazai zenei élet ismert alakjai – mások mellett Bródy János, Frenreisz Károly, Póka Egon – is részt vettek.

A Music Hungary második napján, a Hotel Egerben a politikai pártok vezetőinek részvételével rendeztek kerekasztal-beszélgetést az előző napon felmerült kérdések kapcsán. Karácsony Gergely, az Együtt 2014 – PM elnökségi tagja szerint szakítani kell az eddigi kultúrafelfogással. Emlékeztetett arra, hogy a fiatalok túlnyomó többsége ma nem használja a kulturális intézményrendszert. Ezért az államnak nagyobb szerepet kell vállalnia az intézményi keretek szélesítésében, s ebben a zene, a színvonalas zenei oktatás segítséget jelenthet.

Nyitrai Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője sikeresnek értékelte az Egerben először megrendezett konferenciát, amely alkalmat adott arra, hogy az érintettek összegezzék a zeneipart feszítő problémákat és megfogalmazzák a közös érdekeket. A jelenlegi kormányzati ciklus eredményeként értékelte egyebek mellett az úgynevezett fesztiváladó mértékének csökkentését 27-ről 18 százalékra, valamint a kötelezően előírt magyar zenei kvóta bevezetését.

Schiffer András, az LMP elnöke szerint a zene területén is szakítani kell a neoliberális gyakorlattal, mert nem szabad mindent a piacra bízni, ugyanis – tette hozzá -, az államnak felelősséget kell vállalnia az értékteremtésben és az értékek megőrzésében is.

Mesterházy Attila MSZP-elnök viszont azt fejtegette, hogy az államnak nem egyes művészeket kell támogatnia, hanem rendszereket, s tartózkodnia kell attól, hogy önhatalmúlag kijelölje, mit tekint értéknek. Szavai szerint inkább az önszerveződő közösségeknek kellene több lehetőséget adni.

A beszélgetést vezető Gerendai Károly, valamint a pártok képviselői végül megegyeztek abban: az elkövetkező időben a különböző fórumokon a szakemberek véleményének figyelembevételével napirendre tűzik a zeneipart érintő kérdéseket.

A konferenciával egy időben indult el Egerben az Éter nevet viselő tehetségkutató fesztivált, ahol az ifjú zenészek mellett számos ismert előadó szórakoztatta a közönséget.

(Fotók: Nemes Róbert, Szántó György)