Még ebben a ciklusban elfogadhatja az Országgyűlés a Tisza-tóról szóló törvényt – jelentette be Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő a Tiszafüreden megrendezett Tisza-tó – az összehangolt fejlesztések célterülete című konferencián.

A tanácskozást megnyitó beszédében Nyitrai Zsolt arról szólt, hogy négy megyét kovácsol egységbe s késztet együttműködésre a Tisza-tó, s a környező települések sorsa szorosan összefonódik a Tisza-tó jövőjével. A kormány eddig is segítette ezt a térséget, példa erre a minap bejelentett ÖNHIKI-s támogatások folyósítása, valamint az adósságátvállalás, amely nagyban könnyített az önkormányzatok nehéz helyzetén.

A honatya kifejtette azt is, hogy szeretné, ha párbeszéd alakulna ki az érintett turisztikai szakemberekkel, vállalkozókkal, társadalmi szervezetekkel, hiszen az ő véleményük, ötleteik segíthetnek abban, hogy együtt rajzolják meg a Tisza-tó jövőjét, s határozzák meg a fejlesztési elképzeléseket.

Heves megyei, egri országgyűlési képviselőként – mint fogalmazott: a tó túloldaláról érkezve – ő maga is szívügyének tekinti a környék fejlődését, hiszen mindig rácsodálkozik e vidék csodálatos természeti kincseire. Az már eldőlt – tette hozzá -, hogy a fő kitörési pont az ökoturizmus lehet, ezt mutatja a poroszlói Ökocentrum sikere, és a szálláshelyek folyamatos bővülése. Ugyanakkor, ahogyan a Tisza-tó fejlesztését taglaló most összeállított kiváló szakmai anyag is tartalmazza: további lehetőségek kihasználásával olyan átgondolt cselekvési tervre van szükség, amely EU-s források bevonásával tovább javítja a turisztikai szolgáltatások színvonalát, és ezzel együtt növeli a munkahelyek számát is. A 2014-től 2020-ig szóló tervezési időszakra vonatkozó elképzeléseket pedig hamarosan meg kell határozni ahhoz, hogy sikeres legyen a Tisza-tó térsége, a környező települések és az itt élő emberek egyaránt.

Nyitrai Zsolt végül elmondta, hamarosan elkészül az a kormány-előterjesztés, amely a Tisza-tó Nemzeti Program nevet viseli, majd ennek folytatásaként – remélhetőleg még ebben a ciklusban – megalkotnak egy a Tisza-tóról szóló törvényt, amelyről szavazhat az Országgyűlés.

A Tisza-tó Programiroda által szervezett tanácskozáson a továbbiakban előadások hangzottak el a térség fejlesztéséről, az eddig elvégzett munkáról és a jövőbeni beruházásokról.