Eger egyik legemblematikusabb terméke a bor, amely több ezer családnak jelent megélhetést, ezért elsőként őket köszöntöm ezen az estén – mondta Nyitrai Zsolt, az Egri borvidék országgyűlési képviselője az Eger Hotel nagytermében megrendezett idei egri Borászbálon.

(Tv Eger)

A most 12. alkalommal megrendezett bál ötlete Gál Tibor és több egri borász nevéhez fűződik, a rendezvényt pedig idén is az Egri Borbarát Hölgyek és Gál Tiborné szervezte meg, kiváló munkájukat dicséret illeti – mondta köszöntőjében Nyitrai Zsolt, aki a vendégek között üdvözölhette a szekszárdi ifj. Dúzsi Tamás borászt is.

Egy évvel ezelőtt jelentettük be – folytatta -, hogy el kell készülnie egy hiánypótló kiadványnak, amely az Egri borvidéket mutatja be, s örömmel jelenthetem, hogy a kötet elkészült, méghozzá több nyelvre lefordítva, és nagyon népszerű a szakemberek és az érdeklődő olvasók körében is. A hazai és nemzetközi sikeren felbuzdulva a könyv mintájára elkészült a borvidéket bemutató honlap is.

Nyitrai Zsolt bejelentette, hogy a kezdeményezések sora nem ért véget: március 15-ig, az Egri Csillag legújabb évjáratának bemutatójára el kell készülniük a város bevezető szakaszain elhelyezendő új, ízléses és figyelemfelhívó tábláknak, amelyek arról tájékoztatják az utazókat, hogy Egerbe, a szőlő és a bor városába érkeztek. Hasonló óriásplakátok fogadják majd azokat az autósokat is, akik az M3-as autópályán közelítik meg Egert.

Az Egri borvidék országgyűlési képviselője egy érdekes ereklyét is hozott magával a bálra, amelyet a szervezők javaslatára Harmati László szálloda-igazgatónak, a Borászbálok házigazdájának adott át. Az ajándékon, egy teniszlabdán, két világsztár, Steffi Graf és Andre Agassi saját kezű aláírása látható.