Eger és Gyöngyös együttműködéséről tartott rendkívüli sajtótájékoztatót Nyitrai Zsolt Eger, valamint Horváth László Gyöngyös országgyűlési képviselője.

(TV Eger)

Az együttműködésről mindkét település érdekeit egyformán szolgálja – s amely elsősorban a felsőoktatás és az egészségügy területét öleli fel. Nyitrai Zsolt elmondta: a stratégiai cél egy erős észak-kelet magyarországi főiskola létrehozása, az egri Eszterházy Károly Főiskola és a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola egyesítése, valamint a két város kórházának szoros együttműködése.
Inkább legyen egy erős főiskolánk, mint egy gyenge lábakon álló egyetemünk – folytatta – utalva arra, hogy a pedagógusok és az agrárszakemberek képzésében, valamint az élelmiszerbiztonság- és technológia, s az élelmiszeripar területén kiváló lehetőségek nyílnak az integrációra. Nem mellékes, hogy így hamarosan végre megoldódhat a Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet régen húzódó ügye.

A két országgyűlési képviselő közötti közéleti kapcsolata a garancia arra, hogy a megállapodásban a két város egyenlő félként vesz részt – tette hozzá Nyitrai Zsolt.
Kijelentette: már előrehaladott tárgyalások folytatnak az egyesülésről a fenntartóval, az Emberi Erőforrások Minisztériumával, s a téma várhatóan szóba kerül a közelgő Fidesz-KDNP kihelyezett parlamenti frakcióülésén is.

Szólt arról, hogy reményeik szerint sikeres lesz majd az egri főiskola, az önkormányzat és a helyi gazdasági szereplők által közösen benyújtott Tudás-Park nevet viselő innovációs program.
Az 500 millió forintos, 100 százalékos támogatási intenzitású pályázat célja, hogy a főiskola a város hosszú távú stratégiai céljait és a helyi vállalatok piaci igényeit szolgálja.

Bejelentette azt is, hogy az egri főiskola 8 milliós támogatást kapott a szaktárcáról a régi optikai eszközöket bemutató kiállítására.

Horváth László arról beszélt, hogy a kormány új egészségügyi stratégiája a megyékre helyezi a hangsúlyt, így a következő napokban Hevesben is összeül az egyeztető bizottság, amely a biztonságos működést, betegellátást és az adósságállomány kezelését hivatott segíteni.
Kijelentette: a két intézmény az együttműködéssel az aktív pszichiátriai, ortopédiai, neurológiai, infektológiai fekvőbeteg ellátás, valamint a szülészeti és a radiológiai ellátás színvonalát emeli majd meg. Hozzátette: a megyében a szülések számának 90 százaléka ebben a két kórházban zajlik, az együttműködés tehát jól szolgálja majd a megye polgárainak érdekeit.