Magyarország Kormánya arról döntött, hogy magasabb szinten támogatja az 1-es típusú diabéteszes gyermeket nevelő családokat és kiemelt támogatást nyújt a cukorbetegeket képviselő szervezeteknek.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, valamint Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott az intézkedések részletszabályainak kidolgozása, valamint a hatékony végrehajtás érdekében ismételt egyeztetést kezdeményezett a cukorbeteg szervezetekkel.

MTI

Az érintett gyermekek ellátására ma már korszerű eszközök állnak rendelkezésre, amelyek használata egyszerűsíti a mindennapokat, javítja az anyagcserét és így a vércukor értékeket, ezzel minimalizálva a hosszú távú (elsősorban érrendszeri) szövődmények kockázatát.

Az összeállított intézkedési csomag célja, hogy az érintettek az elérhető korszerű ellátást kisebb anyagi és adminisztratív költség mellett kaphassák meg, a környezet tájékozottsága javuljon, a kiegészítő szolgáltatások bővüljenek, és a gyermekek teljes értékű életet élhessenek, aminek része a köznevelésben, közétkeztetésben való részvétel, a sportolás, táborozás is. A javaslatok ahhoz is hozzájárulnak, hogy az egyébként egészséges gyermekek szüleinek legyen esélye visszatérni vagy belépni a munkaerőpiacra.

Magyarországon az 1-es típusú cukorbetegek családjai számára bizonyos támogatási formák és kedvezmények jelenleg is elérhetőek, ezek kibővítéséről született döntés az alábbiak szerint:

  1. A támogatások, juttatások rendszerének felülvizsgálata és szükség szerinti kibővítése a diabétesszel élő gyermekek speciális igényeire tekintettel.
  2. A diabétesszel élő gyermekek óvodai és iskolai ellátása feltételrendszerének megteremtése, az érintettek felelősségi rendszerének a kidolgozása.
  3. A közétkeztetésre vonatkozó szabályok felülvizsgálata és szükség szerinti módosítása, kiegészítése a diabétesszel élő gyermekek speciális igényeire tekintettel.
  4. A diabétesszel kapcsolatosan rendelkezésre álló információ, edukáció és képzés egységesítése, rendszerbe szervezése, fejlesztése.
  5. Az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek táborozási, sportolási lehetőségeinek szélesebb körű biztosítása.
  6. A diabétesszel foglalkozó civil szervezetek pályázati rendszerű támogatása.

A megbeszélésen téma volt továbbá a korszerű 2-es típusú diabetes-prevenció megteremtése, a képzési rendszerrel együtt a jelenlegi diabetes-gondozás áttekintése, a diabetológiai gyógyszeres terápiák jelenlegi rendjének, valamint a vércukor ellenőrzésére szolgáló eszközök támogatási rendszerének áttekintése a betegterhek csökkentése érdekében.

Az érintett szervezetek és Magyarország Kormányának képviselői a tanácskozáson kifejezték szándékukat azzal kapcsolatban is, hogy a jövőben közösen dolgoznak az intézkedések megvalósulásának érdekében.

Nyitrai Zsolt

Kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott