A Magyar Falu Program célja, hogy a helyi igények alapján a kormány támogassa az ötezer fő alatti falvak lakóit, komfortosabbá tegyék életüket, és lehetőséget adjanak fiatal családok letelepedésére – jelentette ki Nyitrai Zsolt Noszvajon.

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Noszvaj országgyűlési képviselője a Magyar Falu Program célkitűzéseiről elmondta: 2010-ben a kormány elhatározta, hogy a főváros és a megyei városok mellett támogatni kell a falvakat, hogy komfortosabbá tegyék a vidéki emberek mindennapjait. Ennek érdekében 40 milliárd forintot különítettek el erre a feladatra, ám ez az összeg a jövőben minden bizonnyal növekedni fog – tette hozzá.

Szólt arról is, hogy 3000 települést érint az a program, amelyet az ötezer főnél kisebb települések fejlesztésére dolgoztak ki: 97 százalékuk már adott be pályázatot, ami jelzi, hogy ez a forma igen népszerű, hiszen 100 százalékos vissza nem térítendő támogatásról van szó, melyet rendkívül gyors eljárás után utalnak át az önkormányzatokhoz. A pályázók 85 százaléka már nyert pénzt, de sorra jelennek meg a kiírások, így még senki sem maradt le erről a lehetőségről.

Felújított út és tornaterem Noszvajon

Nyitrai Zsolt kifejtette, hogy a cél a mindennapi élet kényelmesebbé tétele, óvodák, iskolák, bölcsődék építése, a munkába járás segítése az utak és járdák korszerűsítésével, valamint a közösségi terek megteremtése. Ám ugyanilyen fontos az is, hogy a fejlődő falvak a fiatal családok számára is vonzóvá váljanak, és szép környezetben kezdjék el életüket vidéken.

A miniszterelnöki megbízott megemlítette azt is, hogy az eddig tevékenykedő noszvaji polgármesterek mindig is jól gazdálkodtak, az adósságkonszolidáció sem érintette őket, hiszen nem volt adósságuk. Ugyanakkor ennek okán a kormány 20 milliós fejlesztési támogatást adott a településnek.
Noszvaj – folytatta – kiemelt turisztikai központ és tranzit település, összeköti Heves és Borsod megyét. Ezért is fontos az úthálózat korszerűsítése, valamint a további fejlesztések megvalósítása. Reményre ad okot az a tény, hogy 2019-ben Noszvajon 215 milliós fejlesztést sikerült megvalósítani, a Magyar Falu Program pedig tovább javítja a helyi emberek kilátásait.

Felújított út és tornaterem Noszvajon

Szabó Péter polgármester a most átadott beruházásokról egyebek mellett elmondta: a faluprogram segítségével régi álom vált valóra, 125 milliós költséggel megújult a Noszvajt átszelő útszakasz, így könnyebben lesz elérhető az óvoda, valamint jelentősen javult a közlekedés Eger és Szomolya kötött, mindezekkel 150 helyi család mindennapi életét tette komfortosabbá a beruházás.
A Figedy János Általános Iskola tornatermének korszerűsítése, illetve energetikai modernizálása pedig – 40 milliós támogatással és 20 milliós önerővel – takarékosabbá tette a fenntartást, ugyanakkor nem csupán a 230 diák, de a sportolni vágyó lakosság számára is új lehetőséget teremtett.
Mint hozzátette, a falu 53 milliós már megnyert pályázati pénzzel rendelkezik: 21 milliós támogatásból valósulhat meg a református imaterem kialakítása, amelyet az egyház az önkormányzattal együtt használhat majd, erősítve ezzel a helyi közösséget.
Sor kerül az óvoda bővítésére is, így harminc gyermekkel többet tudnak fogadni az intézményben. Ez utóbbi beruházást, valamint az új piacot várhatóan nyáron adják majd át a településen.