[@ 10.12.29.] Immár hetedik alkalommal rendezte meg Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a Heves megyei közéleti évadzárót Egerben. Mint eddig minden alkalommal, az Évadzárón most is megjelentek Heves megye meghatározó politikusai, polgármesterei, képviselői, a gazdasági élet prominensei és a megyei közigazgatás vezetői.

Pohárköszöntőjének elején az infokommunikációs államtitkár köszöntötte a megjelentek között Fellegi Tamás Nemzeti Fejlesztési Minisztert, aki olyan meghívottak után fogadta el az invitálást, mint Navracsics Tibor, Varga Mihály, Schmitt Pál, Kubatov Gábor, Lezsák Sándor és Surján László, akik a korábbi évek országos jelentőségű meghívottjai voltak.

Fellegi: kétezer milliárd forint a gazdaságba

Fellegi Tamás pohárköszöntőjében arra biztatott mindenkit, hogy amíg lehetősége van rá, pihenje ki magát, és amint ezzel megvolt, tűrje fel az ingujjat, és lásson munkához a maga területén: “nincs elpocsékolni való időnk és energiánk. Vagy javul a munkánk hatékonysága, vagy a mi életünkben – mindenkiében, aki most itt van -, még egyszer nem nyílik arra lehetőség, hogy fölemeljük Magyarországot. Ez az utolsó esély, ezért nekünk élnünk kell a lehetőséggel, hogy a magyarokkal összefogva egy új, emelkedő pályára állítsuk hazánkat. Az Új Széchenyi Terv a radikálisan új szemléletével – a magyar tulajdonú vállalkozások helyzetbe hozásával és versenyképességük növelésével – ezt a közös célunkat szolgálja” – hangsúlyozta Fellegi, aki a konkrétumok között említette, hogy az első pályázati kiírások már az év elején megjelennek, és az Új Széchenyi Terv 2000 milliárd forintot juttat a hazai gazdaság vérkeringésébe. “Ettől azt várjuk, hogy beinduljanak a gazdaság álló motorjai és a foglalkoztatás 55 százalékról középtávon 65, majd 75 százalékra emelkedjen” – ismertette a célokat Fellegi Tamás.

Nyitrai: kettős szorításban

Nyitrai pohárköszöntőjében úgy fogalmazott, a 2010-es év politikai fordulata megteremtette az ország fölemelkedésének lehetőségét. A lehetőséggel az új kabinet már élt is, de kettős szorításban végezte munkáját: “Egy lerabolt, szétzilált és pazarló államot kellett cselekvőképessé tennünk úgy, hogy ne helyezzünk százmilliárdos többletterheket a polgárokra. Ám mindezek mellett közvetlen veszélyhelyzeteket kellet gyorsan és hathatósan kezelni. Ez nem volt kis feladat” – fogalmazott az infokommunikációért felelős államtitkár.

2011-ben is egy sor nagyon komoly és nehéz munka vár ránk, mindannyiunkra, akik most itt vagyunk – folytatta Nyitrai. “Olyan feladatok, amiket húsz éve halogat az ország. A következő év nagyon nehéz lesz, meg fogja viselni emberi kapcsolatainkat, ki fogja kezdeni a bizalmi viszonyokat. 2011 tétje ugyanis az, hazánk belép-e a sikeres országok klubjába.”

A Digitális megújulás az elsőként nyilvánosságra hozott kormányzati cselekvési terv

Nyitrai a saját szakterületéről szólva elmondta: az állami informatika átvilágítása, a polgárok adatait biztonságba helyező adatvagyon törvény megalkotása mellett ezért tartotta fontosnak, hogy elsőként az infokommunikáció tegye le az asztalra a széleskörű párbeszéd során megformálódott ágazati cselevési tervet, a Digitális megújulást.

Az államtitkár köszöntőjében a hazai kihívások említése mellett arra is kitért, hogy nemzetközi színtéren is helyt kell állni: “Európa új pezsgést kaphat azzal, hogy a magyar elnökség átveszi a stafétabotot. Az Európai Unió Távközlési Tanácsának elnökeként én is azt fogom képviselni, azért fogok dolgozni, hogy Európának és benne Magyarországnak meg kell újulnia annak érdekében, hogy felvegye a versenyt a világ más részeivel” – hangsúlyozta Nyitrai.