[fidesz.hu 10.12.30.] Nyitrai Zsolt infokommunikációért felelős államtitkár a Hír TV Rájátszás című műsorában szerdán a Digitális Megújulás Cselekvési Tervről beszélt.

Az államtitkár a megszületett anyagot összehasonlítva az előző évek hasonló stratégiáival kiemelte: ez nem fog a “polcon maradni”, hiszen végrehajthatóak és számon kérhetőek a benne foglaltak.

Arra a kérdésre, hogy hogyan készült a Digitális Megújulás Cselekvési terv, Nyitrai Zsolt úgy válaszolt: néhány hónappal ezelőtt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkársága nyilvánosságra hozta a digitális megújulás vitairatát, ami tartalmazta az államtitkárság vízióját e területről.

Az államtitkár válaszában hangsúlyozta: pontosan azért bocsátottuk társadalmi vitára az anyagot, mert magunk sem szántuk véglegesnek annak teljes tartalmát, illetve szükségesnek tartottuk, hogy az érintettek is kifejthessék véleményüket. Hozzátette: több száz javaslat érkezett a vitairathoz társadalmi szervezetektől, magánszemélyektől és vállalkozásoktól egyaránt. Nyitrai kifejtette: a Digitális Magyarország vitairat jelentős változásokon ment keresztül a javaslatok hatására, így lett belőle a Digitális Megújulás Cselekvési terve.

Az államtitkár a cselekvési terv szerkezetéről elmondta: az előző stratégiákhoz képest nagy változás, hogy ez nem fog a “polcon maradni”, hozzáfűzve: egy számon kérhető anyagot alkottak meg, melynél a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium különböző kitörési pontokat és irányokat azonosított be az infokommunikáció területén a 2010-2014-es időszakra vonatkozóan. A stratégia végrehajtására akcióterveket alkotott meg az államtitkárság, a tárca pedig felelősöket jelölt ki a végrehajtásra, azaz számonkérhetővé vált az akcióterv.