Történelmi döntés született, nem csupán az egriek, de minden magyar számára. Az Országgyűlés elfogadta azt a határozatot, amely az idei évtől Gárdonyi Géza emléknappá nyilvánítja október 17-ét.

(TV Eger)

Nyitrai Zsolt, L. Simon László, a Fidesz parlamenti képviselőinek javaslatára az Országgyűlés október 17-ét Gárdonyi Géza emléknappá nyilvánította.

Az idei esztendőben ünnepeljük az Egri csillagok és más remekművek szerzője születésének 150. évfordulóját, október 17-én pedig az Egri vár védői előtt tisztelgünk, akik 1552-ben, ezen a napon arattak dicsőséges győzelmet a török felett.

Nyitrai Zsolt egri honatya e történelmi döntés kapcsán elmondta: Gárdonyi Géza egyik legkiemelkedőbb nemzeti-történelmi regényírónk 1863. augusztus 3-án született, legnépszerűbb, legolvasottabb alkotása az Egri csillagok. Ezzel a művével minden magyar számára követendő példát mutat hazafiasságból és hazaszeretetből. Ezért az ifjabb korosztály számára különösen fontos és a mai napig időszerű üzenetet hordoz a regény, amely a vár ostromán és a győzelem művészi ábrázolásán keresztül mutat be egy izgalmas történelmi korszakot.

A világhírű regény szerzője előtt a parlament mai döntése nyomán immár nemzeti emléknapon tiszteleghetünk.
A döntés okán minden egri büszke lehet – tette hozzá Nyitrai Zsolt.