A választások legnagyobb tétje az, hogy folytatódik-e a kormány által elindított rezsicsökkentés, s így független marad-e az ország – mondta Doncsev András államtitkár az egri rezsicsökkentő lakossági fórumot megelőző sajtótájékoztatón.

(Tv Eger)

Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, a Fidesz Heves megyei elnöke bevezetőjében több fontos számot, adatot hívott segítségül, melyekkel jól jellemezhető a rezsicsökkentés lényege. Mint elmondta, 1973 és 2013 között eddig minden évben növekedtek a közüzemi díjak, a Bajnai-Gyurcsány kormányok 15 alkalommal emelték az árakat. A Fidesz vezette kormány viszont eddig 20 százalékkal csökkentette ezeket a tarifákat. Ugyanakkor Heves megye I. számú választókerületében 26 ezren írták alá a rezsicsökkentést támogató íveket, míg ez a szám az országban meghaladta 2,5 milliót.

Mindez azt jelenti – folytatta a képviselő -, hogy az utóbbi közel négy évben gyökeres szemléletváltás következett be. A jelenlegi kormány az emberek pártján áll, ezért is fontos, hogy megvédjük az elért eredményeket. Hiszen mind az ellenzék, mind a multinacionális közüzemi cégek, mind pedig a brüsszeli hivatalnokok támadják a rezsicsökkentést, és ez így lesz a jövőben is.

Most az a legfontosabb – tette hozzá -, hogy kiálljunk céljainkért. Az egri fórummal együtt 120 hasonló rendezvényre kerül sor az országban, a fórumokra azokat hívták, akik kézjegyükkel is támogatták a kormány döntését, s ezekből az emberekből verbuválódik a Magyar Csapat.

Számuk ma már meghaladja a 40 ezret is, a feladatuk pedig az lesz, hogy személyes meggyőzés útján vagy éppen az interneten önkéntesként segítsék a kampány során a közös célok elérését.

A tét az, hogy a közelgő választáson olyan eredmény szülessen, amely lehetőséget ad a kormánynak rezsicsökkentés folytatására, hiszen ellenkező esetben politikai ellenfeleink véget vetnek ennek a folyamatnak – mondta Nyitrai Zsolt.

Doncsev András, az emberi erőforrások minisztériumának parlamenti államtitkára azt hangsúlyozta, hogy három szinten lehet eladósodni s ezzel függő helyzetbe kerülni.

Mint kifejtette: országos szinten 55-ről 83 százalékra növelték az államadósságot az előző ciklusokban, az önkormányzatok pedig nyolc év alatt annyi többlet feladatot kaptak normatíva nélkül, hogy adósságcsapdába kerültek. Az emberek szintjén az történt,  hogy két-háromszorosára emelkedtek a rezsiköltségek, a családokat pedig a devizahitelek felvételének csapdájába kényszerítették.

Ezért volt fontos, hogy a kormány szakítson a múlttal, az előző kormányok politikájával. Ennek eredményeként csökkent az államadósság, visszafizettük az IMF hitelét, az adósságkonszolidáció révén pedig 1300 milliárdos kölcsöntől szabadítottuk meg az önkormányzatokat, s végrehajtottuk az eddig példátlan, 20 százalékos rezsicsökkentést, amit áprilisban újabb díjcsökkentések követnek majd – mondta az államtitkár.

Kijelentette: április 6-a azért lesz sorsdöntő nap Magyarország számára, mert el kell érni, hogy az ellenzék ne tudja visszafordítani ezt a folyamatot, ne a bankok és multik érdekeit érvényesítse, s ne taszíthassa újra függőségbe az embereket.

Este Doncsev András és Nyitrai Zsolt tartotta nagy érdeklődés mellett az egri rezsicsökkentő lakossági fórumot az Egri Polgárok Házában.