A jövő év májusában felavatják Ziffer Sándor világhírű egri festőművész emléktábláját – jelentette be Nyitrai Zsolt honatya Kozma István tárlatának megnyitóján, az egri Kepes Intézetben.

Otthon Nagybányán – Otthon a nagyvilágban

Nyitrai Zsolt miniszteri biztos, Eger és térsége országgyűlési képviselője a tárlat megnyitóján arról beszélt, hogy volt egy nagy magyar képzőművész, aki kötődött Nagybányához, Egerhez, Hollósy Simonhoz, a nagybányai festőiskola alapítójához, aki bár ebben a városban született, soha nem volt itt jelentős kiállítása. Mindeközben Ziffer Sándor képeit bemutatták Párizsban, Münchenben és Berlinben is. Jellemző, hogy egy múltbéli aukción műve magasabb áron talált gazdára, mint Aba-Novák Vilmos vagy éppen Czóbel Béla festménye.

Méltán tartják őt – folytatta -, a posztimpresszionizmus egyik legnagyobb magyar képviselőjének, akinek két kisebb bemutatkozáson kívül nem volt életében tárlata Egerben. A városhoz kötődő művészeket pedig kötelességünk megbecsülni, ezért szeretném kezdeményezni, hogy születésnapján, jövő év május 5-én avassunk emléktáblát Ziffer Sándor tiszteletére, munkáiból pedig rendezzünk egy méltó kiállítást.

Van azonban egy másik egri művész, akinek tárlatát mostantól láthatják az érdeklődők. Kozma István ugyancsak kötődik Nagybányához és Egerhez, továbbá barátságban volt Ziffer Sándorral, s itt él közöttünk. Képein megfesti a nőket, a szerelmet, Nagybányát, a szénaboglyákat, vagy akár a bivalyokat. Ő a nagybányai iskola harmadik generációjának jeles tagja, posztimpresszionista, kubista stílusú műveit most először láthatja az egri közönség, ezért köszönet illeti a kiállítás szervezőit.

A megnyitón egyébként bemutatták azt az albumot (címe: Otthon Nagybányán – Otthon a nagyvilágban), amely a napokban jelent meg Kozma István munkásságáról és képeiről. A hiánypótló kiadványt a helyszínen meg is vásárolhatják a művészetet kedvelő polgárok.