[@ 11.02.11.] Az Európai Unió versenyképessége a hatékony spektrumpolitikán is múlik – Az Egyesült Államok új sebességre kapcsolt a spektrumpolitika terén.

Az Európai Unió távközlési miniszteri Tanácsüléseinek soros elnökségét is ellátó magyar politikus örömmel értesült az USA új szélessávú stratégiájáról, amely céljaiban megegyezik a magyar elnökség által is előmozdítani kívánt európai célokkal.

Az Obama elnök által tegnap bejelentett stratégia szerint pár éven belül 98%-os lefedettségű mobil szélessávot kell elérni az Egyesült Államok teljes területén, ezáltal kapcsolva be a digitális világba az ország minden szegletét – ezt a célt az amerikai elképzelések szerint jelentős mennyiségű spektrum kereskedelmi célú felszabadításával érnék el.

„Európai versenyképességünk növeléséhez rugalmasabb és okosabb spektrumpolitikára van szükségünk. Az Egyesült Államok hatalmas lépéseket tesz versenyképességének további javításáért, ezért Európa egyszerűen nem engedheti meg, hogy lemaradjon ebben a versenyben. A frekvenciák minél hatékonyabb felhasználása nemcsak a beruházásokat, hanem az innovációt is erősíti, és kulcsfontosságú a kreatív iparágak versenyképessége szempontjából. Mindezek érdekében a magyar EU-elnökség mindent megtesz azért, hogy június végére elfogadjuk az Európai Unió új, egységes és konszenzuson alapuló spektrum-stratégiáját” – fogalmazott dr. Nyitrai Zsolt.

Az Európai Unió távközlési miniszteri Tanácsüléseinek soros elnökségét is ellátó magyar politikus örömmel értesült az USA új szélessávú stratégiájáról, amely céljaiban megegyezik a magyar elnökség által is előmozdítani kívánt európai célokkal. Az Obama elnök által tegnap bejelentett stratégia szerint pár éven belül 98%-os lefedettségű mobil szélessávot kell elérni az Egyesült Államok teljes területén, ezáltal kapcsolva be a digitális világba az ország minden szegletét – ezt a célt az amerikai elképzelések szerint jelentős mennyiségű spektrum kereskedelmi célú felszabadításával érnék el.

„Európai versenyképességünk növeléséhez rugalmasabb és okosabb spektrumpolitikára van szükségünk. Az Egyesült Államok hatalmas lépéseket tesz versenyképességének további javításáért, ezért Európa egyszerűen nem engedheti meg, hogy lemaradjon ebben a versenyben. A frekvenciák minél hatékonyabb felhasználása nemcsak a beruházásokat, hanem az innovációt is erősíti, és kulcsfontosságú a kreatív iparágak versenyképessége szempontjából. Mindezek érdekében a magyar EU-elnökség mindent megtesz azért, hogy június végére elfogadjuk az Európai Unió új, egységes és konszenzuson alapuló spektrum-stratégiáját” – fogalmazott dr. Nyitrai Zsolt