A vállalkozó szellemre és a hagyománytiszteletre egyaránt szükség volt a mezőtárkányi tájház és az új faluközpont kialakításához – mondta avatóbeszédében Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, a Fidesz megyei elnöke.

(Füzesabony Tv)

Mezőtárkányban minidig történik valami – jelentette ki Nyitrai Zsolt -, hiszen az elmúlt négy év során több beruházás valósult meg a településen: öröm volt látni a kicsik és felnőttek arcát 2012-ben, amikor elkészült a megszépült iskola, de kedvező változást hozott az is, amikor a kormány döntése értelmében 120 milliós adósságtól szabadult meg a falu. A sok feladathoz egyre kevesebb pénz társult – folytatta –, ezért szabadította meg a kormány az adósságtól a településeket, amelyek ezt követően a fejlesztésekre, a helyi emberekre fordíthatták erőforrásaikat.

Kijelentette: most a vidékfejlesztési tárca 10 milliós hozzájárulásával megépült tájház, és a 16 milliós támogatással kialakított új faluközpont átadására jöttünk össze. Azt is meg kell említeni, hogy 2012-ben egy magánszemély – Kiss László, egerfarmosi gazdálkodó ajánlotta fel Mezőtárkánynak az alapanyagot, és egy helyi iparművész, Kovács Tibor faragta ki az idén 752 éves Mezőtárkány emlékoszlopát. Mindez jól jelképezi, hogy az itteniek tisztelik saját múltjukat és hagyományaikat. Ugyanakkor – tette hozzá Nyitrai Zsolt – mindehhez menedzseri szemlélet is társult, hiszen Tóthné Szabó Anita és képviselőtestülete tudta, hogy a fejlesztésnek anyagi következményei is vannak. Így jelenetős pénzügyi döntést hoztak akkor, amikor belevágtak a beruházásba és benyújtották pályázataikat: az utolsó helyi nádtetős parasztház megmentéséhez ugyanis nem kevés saját forrás is szükségeltetett.

Azt kívánom a mezőtárkányiaknak – mondta végül az országgyűlési képviselő -, hogy az új tájházban rengeteg látogatót, civileket, családokat fogadjanak majd, s érjenek el további sikereket településük fejlesztése érdekében.