Idén áprilisban, a felújított Lyceum ünnepségén Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő azt mondta: Eszterházy Károly itt van közöttünk és mosolyog…

A honatya által akkor kezdeményezett tudományos konferencia keretében felavatták Eszterházy szobrát, ebből az alkalomból mondott beszédet az országgyűlési képviselő.

Habis László polgármester, Hauser Zoltán rektor és Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő kezdeményezésére tartották meg az Eszterházy Emlékkonferenciát Egerben.

A kétnapos tanácskozáson számos előadás hangzott el az oktatási intézmény névadójáról, mások mellett Löffler Erzsébet mutatta be Eszterházy életét és munkásságát.

A tudományos tanácskozás keretében avatták fel azt a szobrot, amelynek az EKF Gyakorló Általános Iskola, Középiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény adott helyet.

Ünnepi beszédében Nyitrai Zsolt egyebek mellett szólt arról, hogy a szoboravatás nem egy külsőségeken alapuló látványelem csupán, hanem a múlt és jelen találkozásának pillanata, fényképe. Hozzátette: Eszterházy alkotta meg városunk díszítő egységét, s a műveltség gyarapítására, az oktatás fejlesztésére törekedett. A gondolkodó embereket akarta összefogni, mert a városkép eszmék nélkül üres.

A szobor leleplezése előtt Nyitrai újra így fogalmazott: Eszterházy itt van velünk és mosolyog.

(Fotó: Szántó György)