A kormány döntése alapján az egri Markhot Ferenc Kórház 935 millió forintos kiegészítő pályázati támogatást, míg a gyöngyösi Bugát Pál Kórház 254 millió forintot kapott – jelentette be Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, az Egri Polgárok Házában, Habis László egri polgármesterrel tartott sajtótájékoztatóján.

(TV EGER)

Nyitrai Zsolt bevezetőjében rávilágított arra, hogy míg az előző szocialista kormányok az ágazat privatizációja során romba döntötték, eladósították az egészségügyet – ezt különösen az egriek tapasztalhatták a HospInvest-ügy kapcsán -, addig a Fidesz-KDNP kormánya lehetőségeihez mérten támogatja az intézményeket.

Erre jó példa a kabinet mostani döntése – folytatta Nyitrai -, amelynek eredményeképpen az egri kórház 935 milliós kiegészítő pályázati támogatást kapott a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) projektje kapcsán, melynek célja a struktúraváltoztatást támogató infrastruktúrafejlesztés a fekvőbeteg-szakellátásban. A gyöngyösi kórház 254 millió forintos támogatáshoz jutott ugyanezen forrásból.

Az országban 11 egészségügyi intézmény jutott így támogatás-kiegészítéshez, s igazán jó hír, hogy a települések közül a hevesi megyeszékhely kapta a legtöbb pénzt. Az arányokra jellemző, hogy a sorban második helyen álló Ajka 541 millió forinthoz jutott.
Mindez azt jelzi, hogy hasonlóan az adósságkonszolidáció során tapasztaltakhoz – amikor a megye 11,5, Eger pedig további 1 milliárd forinthoz jutott hozzá –, ezúttal is bebizonyosodott: Magyarország kormánya nagyra értékeli Heves megye erőfeszítéseit és teljesítményét.

Habis László, Eger polgármestere mindehhez hozzátette: a közel egymilliárdos támogatást az egri kórház már zajló nagy rekonstrukciós beruházásához használják fel. Egy háromemeletes tömbben kap majd helyet az új sürgősségi osztály, egy modern diagnosztikai labor, a felnőtt ellátástól elkülönülő gyermek sürgősségi ambulancia, továbbá 10 korszerűen felszerelt műtő. A kapott pénzből alakítanak ki egy 40 ágyas stroke központot is, amely az agyi katasztrófán átesett betegek számára életmentő lehet.