– Immár kilencedik alkalommal rendezünk Egerben közéleti találkozót, amelynek idei díszvendége Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós – mondta a rendezvény megnyitóján az esemény házigazdája, Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő.

(a TV Eger felvétele)

Felelevenítve a találkozók történetét a honatya bevezetőjében arról szólt, hogy 2005-től rendeznek közéleti találkozókat annak érdekében, hogy a helyi és környékbeli vállalkozók, közéleti szereplők, civilek megbeszéljék a világ, az ország és szűkebb hazájuk dolgait. Hagyomány, hogy ezekre a találkozókra ismert személyeket, hírességeket hívnak meg, az elmúlt években például Varga Mihály és Navracsics Tibor miniszterek, valamint Andy Vajna világhírű filmproducert látták vendégül.

Az idén, az Egri Polgárok Házában megrendezett találkozóra Farkas Bertalan tábornokot, az első magyar űrhajóst invitálták, akiről Nyitrai Zsolt elmondta: ő az, aki egy kis faluból, Gyulaházáról indult el, s közülünk a legmagasabbra jutott…

– Nem csupán a legmagasabbra, de a leggyorsabban is – vette át a szót az űrhajós -, hiszen a míg a vadászgépekkel 2400 km/órás sebességet értek el, addig az űrhajójuk 28 ezer km/órával száguldott a kozmoszban.

Farkas Bertalan a nagy utazásról szólva elmondta, hogy leírhatatlan, csodálatos élmény volt a világűrből megpillantani a Földet, s ugyancsak felejthetetlen élmény volt az is, amikor az űrből visszatérve, járva a világot a külföldön élő magyarok büszkén, könnyes szemmel ölelték át őt, az első magyar űrhajóst, aki a honfitársuk.

A kötetlen hangulatú közéleti találkozón pohárköszöntőt mondott Habis László a megyeszékhely polgármestere, valamint Horváth László kormánymegbízott is.

(Fotó: Szántó György, Nemes Róbert, Eged Dániel)