Hetedik születésnapját ünnepelte az Egri Polgárok Háza: Nyitrai Zsolt köszöntője után a jelenlévők beszélgetést hallhattak az est díszvendégével, Jeszenszky Zsolt „politikai hobbistával”, majd felvágták az erre az alkalomra készített születésnapi tortát.

Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője, miniszterelnöki megbízott köszöntőjében felidézte a hét évvel ezelőtti történéseket. Elmondta, hogy helyet kerestek az egri és Heves megyei jobboldali, nemzeti érzelmű közösség számára, ahol otthonra lelhetnek. Mert az otthon nemcsak a családok számára, hanem kulturális, a közösségi élet számára is fontos hely, a közösségi lét színtere – fejtette ki.

A kiválasztáskor sok szempontot kellett figyelembe venni – folytatta -, legyen ez a hely nagy, mert sokan vagyunk, és egyre többen leszünk, legyen igényes, mert nem mindegy, mit sugároz ez a ház a külvilágnak. Szimbolikus a választás az elhelyezkedés szempontjából, hiszen az Egri Polgárok Háza a belváros és a Felsőváros határán található, összeköti a két városrészt és persze az embereket is.

Nyitrai Zsolt szólt arról is, hogy a ház szolgáltató szerepét is fontosnak tartották a megalakuláskor, jellemző adat, hogy a környék társasházainak több mint 103 lakógyűlésén négyezer ember járt itt. Sikeres és népszerű az a kezdeményezés is, hogy bárki behozhatja már kiolvasott könyvét, s cserébe egy másikat vihet el a polcról. Ma már 1789 kötetnél tartunk – tette hozzá.

Hangsúlyozta: összességében kijelenthető, hogy jól döntöttek a megalakuláskor, mert a szórakozás és szolgáltatás mellett létrejött itt egy közösség, egy közéleti erőközpont, ahol a város, a térség, a megye nemzeti gondolkodású tagjai igazi otthonra leltek.

Sok rangos vendég járt az Egri Polgárok Háza programjain, köztük a köztársasági elnök, a miniszterelnök, több olimpiai bajnok, ugyanakkor a ház 16 választási kampány színtere is volt.

Vendég volt itt mások mellett Schmitt Pál, Kövér László, Eperjes Károly, Bayer Zsolt és Hidvéghi Balázs is.

Nyitrai Zsolt végül megköszönte a házban dolgozók, valamint az önkéntesek munkáját, hiszen nélkülük nem működhetne ilyen sikeresen a ház.

A születésnapra szokás szerint díszvendég is érkezett, Bérczessy András újságíró, aki ezúttal Jeszenszky Zsolttal,  – aki 15 óra 52 perckor díszlövést adott le a várból – az ismert politikai hobbistával beszélgetett.

A vendég a különös jelzőről elmondta, azért hívja magát hobbistának, mert bár foglakozik politikával, ám nem olyan formában, mint például a professzionális politikusok. A különbség az, hogy ő lazább, könnyedebb, humorosabb formában beszél akár komoly dolgokról is, ez pedig szabadabb teret enged neki véleménye kifejtéséhez. Ezt a szerepet sokkal közelebb érzi magához – tette hozzá.

A családjáról szólva egyebek mellett elmondta: anyai ágon rokoni szálak fűzik dr. Antall Józsefhez, aki rengeteg üldözött életét mentette meg, fiához, Antall József néhai miniszterelnökhöz, s természetesen szólt édesapjáról, aki külügyminiszterként is tevékenykedett.

Jeszenszky Zsolt szólt arról is, hogy természetesen nem mint politikai hobbista keresi a kenyerét, hiszen immár 25 éve dolgozik a magyar zeneiparban.

Az eseményen a jelenlévők megkóstolták a díszes születésnapi tortát is, majd az est kötetlen beszélgetéssel folytatódott az esti órákban.