A 100 éves helyi kisvasút múltjáról és jövőjéről is szó esett az idei Felsőtárkányi rétesnapon, amelyen Nyitrai Zsolt, a megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztos, Felsőtárkány és térsége országgyűlési képviselője mondott köszöntőt.

(TV Eger)

A Miniszterelnökség nevében, Felsőtárkány és térsége országgyűlési képviselőjeként köszöntötte a hagyományos rendezvény részvevőit Nyitrai Zsolt. Mint elmondta, kettős alkalomból gyűltek össze, hiszen a gasztronómiai élvezeteken túl meg kell emlékeznünk az idén 100 éves felsőtárkányi kisvasútról is.

Még 2004-ben hat helyi asszony kezdeményezésére rendezték meg először az azóta országos hírnevet szerzett Felsőtárkányi rétesnapot, amelyen mindenki megkóstolhatja a különleges sós-túrós réteseket. Ez az esemény kiváló alkalmat ad a családoknak és az egész helyi közösségnek az együttlétre – mondta a honatya.

Miután egy festői szépségű helyen vagyunk – folytatta –, szót kell ejtenünk a kormány Bejárható Magyarország programjáról, amelynek fő célja, hogy minél több túrázó jusson el a természetbe. A 2010-es évtől kezdődően 200 beruházás valósult meg e program keretében: elkészült 29 kilátó, 12 szálláshely, 7 erdei iskola, 3 ökoturisztikai központ, 2 erdei kisvasút, 97 pihenőhely és 24 tanösvény. A munka folytatódik, a cél az, hogy 30 kilométerenként találjanak szálláshelyet a természetjárók, tehát az egész ország legyen bejárható. A jövőben 3 milliárd forintból újul meg az Országos Kék Kör, ami 2500 kilométernyi turistaút felújítását jelenti. Elmondható tehát, hogy ilyen léptékű beruházás száz éve nem történt a magyar természetjáró turizmus területén – jelentette ki a miniszteri biztos.

Nyitrai Zsolt arról is beszélt, hogy éppen 100 éve, 1915-ben kezdték el építeni a helyi kisvasutat, amely eleinte a fakitermelést segítette, majd az 50-es években már személyszállításra is használták a vasutat, amely ma évi 15 ezer embert szállít. Ennek a létszámnak emelkednie kellene, így nyereségessé is válhatna ez a szolgáltatás. A tó mellett egy új megálló is épül majd. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a most kezdődött uniós fejlesztési ciklus egy új szemléletmódra épül, melynek lényege, hogy beruházási igényeket helyben határozzák meg. Az önkormányzat és a polgármester munkáját ismerve sikeres kezdeményezésekből nem lesz hiány, ezt bizonyítja a nemrégiben átadott felsőtárkányi egészségház is – mondta az országgyűlési képviselő.