Poroszló mert kockáztatni, és nyert – jelentette ki a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum egyéves születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő.

(Füzesabony TV)

A rendezvény résztvevői – köztük a megye honatyái, önkormányzati képviselői, s természetesen az Ökocentrum látogatói előtt mondott köszöntőjében Nyitrai Zsolt arról szólt, hogy akik megálmodták, megalkották az Ökocentrumot Poroszlón, kiváló munkát végeztek. Jó döntést hoztak, mert munkahelyeket teremtettek, mert felpezsdült a környék forgalma, ami az itteni éttermek, panziók, szállodák tulajdonosainak jelent bevételt. A legfontosabb bizonyíték azonban az, hogy az Ökocentrum négy hónap alatt teljesítette az éves tervet, amikor fogadta a 123 ezredik látogatót, egy esztendővel a nyitás után pedig ez a szám elérte a 175 ezres számot.

Hozzátette: jó döntést hoztak azért is, mert rengeteg diák látogat el ide, akik már gyermekkorukban megtanulhatják tisztelni a természetet, továbbá azért is, mert nagyon sok család tölti szabadidejét ezen a csodálatos helyen, ahol egyébként Európa legnagyobb édesvízi akvárium-rendszere található.

A poroszlóiak kockáztattak és nyertek – jelentette ki Nyitrai Zsolt -, hiszen bár a beruházás kapcsán egy nagyobb összegű hitelt halmoztak fel, a Kormány adósságkonszolidációja révén a helyi önkormányzat hiteleinek 60 százalékát, 234 millió forintot átvállalta az állam. A honatya emlékeztetett arra is, hogy Heves megye nagyobb városainak 7,8 , míg az 5000 fő alatti települések önkormányzatainak 3, 7 milliárdnyi adósságot fizetett ki az állam, összességében tehát 11,5 milliárd érkezett a kormányzattól a megyébe.

Azt kívánom az Ökocentrumnak – zárta szavait az országgyűlési képviselő -, hogy tartsák a tempót és a színvonalat, folytatódjanak a beruházások, érjük el, hogy a térség fejlesztése kiemelt nemzeti program legyen, szülessen meg a Tisza-tó törvény, s a 2014-től 2020-ig tartó uniós fejlesztési szakaszban is kiemelt szerepet kapjon ez a térség.

Bornemissza János, Poroszló polgármestere felidézte a beruházás legfontosabb állomásait és hangsúlyozta, hogy a munka négy kormányzati ciklust érintett. Köszönetet mondott mindenkinek, aki segítette ügyüket, valamint a poroszlóiaknak, hogy sokszor nehéz helyzetekben is kiálltak az Ökocentrum építésének folytatása mellett. Ennek eredményeként önkormányzati, kormányzati és uniós együttműködéssel végül siker koronázta nagyszabású tervüket, és immár a Tisza-tavi Ökocentrum egyéves születésnapját ünnepelhetik a látogatókkal közösen.