Csank János, az Egerhez ezer szállal kötődő egykori labdarúgó, edző és szövetségi kapitány volt az Egri Csillag Szalon legutóbbi vendége az Egri Polgárok Házában.

(TV Eger)

Csákvári Antal köszöntötte házigazdaként az ismert sportembert, akinek életútjáról, Egerben eltöltött éveiről, pályafutásának főbb állomásairól szólt bevezetőjében. Ezt folytatta Csank János, amikor felidézte, miképpen került kapusként Ózdról Egerbe, s természetesen külön is megemlékezett itteni sikereiről, egyebek mellett arról, hogyan vezette a város csapatát 1984-ben, majd 1986-ban az NB I-be.

Ennek kapcsán elmondta, hogy bár 10 alkalommal is nyertek az első osztályban, mégis kiestek, ami különös dolognak számított, ennek oka pedig az volt, hogy több neves fővárosi csapat (Ferencváros, Újpest, MTK) tanyázott a tabella végén, s bizony néha bírói segédlettel vettek el tőlük értékes pontokat. Szóval – fogalmazott -, „ütöttek bennünket…”.

Felidézve a hetvenes-nyolcvanas éveket elmondta: gyakran mutogatja a fiatal focistáknak a megsárgult napilapokat, melyekből kiderül, nem volt ritka, hogy a vidéki mérkőzésekre 7-8 ezer ember látogatott ki a stadionokba, a nagy rangadókról már nem is beszélve.

A ma ifjú játékosairól szólva elmondta azt is, szerinte nagy gond, hogy a fiatalok, miután megtanulnak egy-egy panelt, nem tudnak megszabadulni attól a pár sémától, nem gondolkodnak más megoldásokon, és egyáltalán: nincs a fejükben a játék, hanem például ehelyett inkább fülhallgatón zenét hallgatnak. Persze, nekik pár évtizede könnyebb volt – tette hozzá a mester -, hiszen jóval több volt a szabadidejük, különböző grundokon, különböző méretű labdákkal fociztak, s ott különböző korú emberek rúgták a bőrt, nyolcévesek éppúgy játszottak, mint harmincévesek, mindez pedig sokkal több improvizációra adott lehetőséget.

A közönség megtudhatta, Csank János kedvenc csapata a Barcelona, ugyanis ők valódi örömfocit játszanak, könnyedén, élvezve magát a játékot, ez pedig szerinte nagyon fontos lenne Magyarországon is. Példaként említette svédországi, illetve hollandiai tapasztalatait, melyek lényege: bármelyik osztályban is játszik egy csapat, annak tagjai nem lesznek mások a meccs után akkor sem, ha nyernek, s akkor sem, ha vesztenek. Nálunk mindez másként van, ez az oka annak, hogy itthon már az egészen fiatal játékosokat is nyomasztja a tét, a stressz, így pedig nagyon nehéz helytállni a fontos tétmérkőzéseken. És ehhez még hozzájön az a durva hangnem, ami a pályákat, lelátókat uralja.

Az est második felében Demeter Csaba kiváló Egri Csillagát kóstolhatták meg a résztvevők. Az Egri Szalon következő rendezvénye május 3-án lesz, amikor is Szöllősi György, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia kommunikációs igazgatója, a Four Four Two magazin főszerkesztője lesz a vendég.