Csak az a település érhet el eredményeket, ahol összefognak az emberek, és erős közösségek, civil szervezetek tevékenykednek – mondta Andornaktályán a III. Böjti Ételek Fesztiváljának megnyitóján Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, a Fidesz Heves megyei elnöke.

Nyitrai Zsolt köszöntőjében elmondta: karácsony közeledtével az ember végigtekint azon, mi történt vele, a közösségével, a barátaival az elmúlt esztendőben. Ha Andornaktályára tekintünk, akkor kijelenthetjük, hogy az elmúlt év egyértelműen eredményes volt. Magyarország Kormánya először 9 milliós adósságtól szabadította meg a települést, majd néhány hete elhangzott az a bejelentés, miszerint a falu további 10 milliós kiegészítő támogatásban részesül. Összesen tehát 19 millió forintot kaptak, s ezt a pénzt a helyiek igazán megérdemelték, ugyanis itt összefogásra képes emberek élnek, amit jól bizonyít a mostani program is.

Azt szokták mondani – folytatta a honatya -, hogy igazán azok a települések érnek el komoly eredményeket, ahol erős közösségek és civil szervezetek tevékenykednek, Andornaktálya pedig ilyen hely. A harmadik alkalommal megrendezett Böjti Ételek Fesztiválja is a közösség sikeréről szól. Hiszen itt van vendégként Mihálygerge küldöttsége, a helyi fogyatékossággal élők otthonának csapata, a Falukórus, a Nyugdíjasklub,a Sportkör, a Baba-mama klub, a Polgári körök, a katolikus és a református egyházközösség valamint a helyi polgárőrök is.

Mint hozzátette, az Advent a várakozás, a kisböjt időszaka, ezért született meg a helyiek ötlete, hogy rendezzék meg ezt a különleges fesztivált. Két héttel ezelőtt az ország legmagasabb pontján, Kékestetőn gyújtottuk meg együtt a koszorún az első adventi gyertyát, most pedig a Böjti Ételek Fesztiválján kerül sor a harmadik gyertya meggyújtására. Nyitrai Zsolt áldott ünnepeket kívánt az andornakiaknak, valamint azt: törekvéseiket koronázza siker a jövőben is, majd arra bíztatta a jelenlévőket, hogy kóstolják meg együtt a kiváló böjti ételeket: a lapcsánkát, a mákos gubát, a halászlevet, vagy éppen a sztapacskát.

Vámosi László polgármester hozzátette: a közös ünnepléskor visszatekinthetünk az elmúlt időszakra és az elért eredményekre, hiszen  elindult az óvodai beruházás, a kultúrház fejlesztésén már túl vannak, számos út aszfaltozása befejeződött, jövőre indul a helyi hírmondó rendszerének kiépítése, valamit már folyik az információs táblák elhelyezése a községben.

A 9 milliós adósságkonszolidáció, majd a 10 milliós kiegészítő támogatás nagy terheket vett le az önkormányzat válláról, s a kormány ezzel azt is bizonyította: támogatja a vállalkozó szellemű, bátor településeket, akik nem félnek pályázni az uniós projektekre, még ha ez sokszor jelentős önerőt is igényel – mondta befejezésül a polgármester.