Május 26. és 28. között ismét megrendezik a Feszt!Egert. A könnyűzenei fesztiválnak, valamint a hozzá kapcsolódó Music Hungary könnyűzeneipari konferenciának és az ÉTER zenei tehetségkutatónak ezúttal is az egri Bolyki Pincészet ad otthont – mondta Tóth Tibor, a Feszt!Eger és a Music Hungary főszervezője csütörtökön egri Brancs kávé- és borkertben tartott sajtótájékoztatón. Nyitrai Zsolt Eger és térsége országgyűlési képviselője köszönetet mondott a szervezőknek, valamint Eger önkormányzatának, amiért támogatták a rendezvényt.

TV Eger

Tóth Tibor felidézte, hogy az idén harmadik alkalommal meghirdetett rendezvény tavaly több mint tízezer látogatót vonzott. A rendezvény költségvetéséről szólva elmondta, hogy a Feszt!Eger tavaly már termelt némi nyereséget, amelyet az idei programokra és a helyszín fejlesztésére fordítanak. A tavalyi, 30 millió forintot meghaladó költségvetéssel szemben idén mintegy 41 millió forintból gazdálkodhatnak.

Gerendai Károly, a Feszt!Eger életre hívásában és a Music Hungary szervezésében résztvevő Sziget Kft. ügyvezetője a konferencia jelentőségét hangsúlyozva felidézte, hogy az első ízben négy éve megrendezett Music Hungary-n fogalmazódott meg például az iparágat támogató kormányprogram igénye. Ennek nyomán jött létre a Cseh Tamás Program, amely sok elemében bizonyította, mekkora segítséget tud nyújtani az iparág szereplőinek. A Music Hungary eredményei közé sorolta még többek között a külföldi tapasztalatok magyarországi hasznosítását is. A konferencia egyik idei témája a könnyűzenei oktatásnak a közoktatásban való megjelenése lesz.

Újra Egerben kezdődik a fesztiválszezon!

Habis László polgármester arról beszélt, hogy Eger kulturális, zenei, turisztikai kínálatába új színt vitt a Feszt!Eger, amelyet város – a tavalyihoz hasonlóan – idén is 15 millió forinttal támogat.

Nyitrai Zsolt hangsúlyozta, hogy idén harmadik alkalommal kezdődik Egerben a rangos zenei rendezvény, ami azt is jelenti egyben, hogy harmadszor indul itt a fesztiválszezon.

Hozzátette: már a kezdetekkor az volt a legfőbb céljuk, hogy a város adjon otthont egy olyan országos szinten is nívós, a fiatalokat megmozgató zenei rendezvénysorozatnak, amely egyértelműen az egész régió vezető fesztiváljává válik majd. Azt gondolom – folytatta –, hogy erre nagy igény mutatkozott, az ifjúság azt akarta, hogy itt is legyen egy olyan koncertsorozat, amely „nagyot szól”, és persze a helyben élő emberek számára is elérhető, megfizethető bérlet, illetve jegyárakkal, hiszen ez utóbbi is feltétele volt annak, hogy sikeres legyen a kezdeményezés. Bízom abban, hogy idei esztendőben a fesztivál minden napján ki tudjuk tenni a „teltház”, vagy a „megtelt” táblát. Mint kifejtette, a Feszt!Eger immár fontos része a városimázsnak.

Nyitrai Zsolt a sajtótájékoztatón külön köszönetet mondott Gerendai Károlynak és Tóth Tibornak, akik szakértelmükkel és országos kapcsolatrendszerükkel nagyban segítették az előkészületeket, a remek programok megszervezését, valamint Habis László egri polgármesternek, amiért a szigorú költségvetés ellenére támogatták a rendezvényt, továbbá az egri önkormányzati képviselőknek, akik politikai hovatartozásuktól függetlenül úgy vélték: a városnak szüksége van a hasonló rendezvényekre most és a jövőben is. Bízom benne, hogy Eger sok ilyen rendezvénynek tud majd otthont adni a következő években – jelentette ki az országgyűlési képviselő.

Mint megtudtuk: a Feszt!Eger három napja alatt három színpadon közel 50 zenekart láthatnak a vendégek, az ÉTER tehetségkutatón pedig 35 fellépőre számítanak. A jegyárakról elhangzott, hogy a tavalyihoz képest 30-40 százalékos a drágulás, azonban még ezzel is a legolcsóbb fesztiválok közé tartozik a Feszt!Eger. Gerendai Károly megjegyezte: a tavalyi rendkívül alacsony árakkal “eléggé kiütötték a biztosítékot a szakmában”.

A programról annyi már tudható, hogy a fesztivál első napján, csütörtökön este a Második műszak lép fel, őket az idén 25 éves Quimby követi. Pénteken mások mellett a Wellhello, a Mary Popkidz, a Halott pénz, a Paddy & the Rats, Péterfy Bori és a Bëlga is fellép. Szombaton Ganxsta Zolee és a Kartel, a Road, a Tankcsapda, a Hiperkarma, Anna and the Barbies és a Supernem lesz látható többek között. A péntek és a szombat estét diszkó zárja.