A Fidelitas fiataljai mellett Bőzsöny Ferenc, a Magyar Rádió főbemondója és Nyitrai Zsolt fejlesztésekért felelős miniszteri biztos, Eger és térsége országgyűlési képviselője is ott volt azon a megemlékezésen, amelyen a forradalom lyukas zászlójával takarták le az egri sortűz áldozatainak emléktábláját. A vendég este az Egri Csillag Szalon vendége volt.

TV Eger

Az Egri Polgárok házában a forradalom évfordulóján Bőzsöny Ferenc előadóművésszel, tanárral, a Magyar Rádió főbemondójával beszélgetett ifj. Herman István Eger alpolgármestere.

Bőzsöny Ferenccel, a Magyar Rádió hangjával

A pécsi születésű „rádió hangjaként” tisztelt népszerű szakember beszélt gyermekéveiről, családjáról s arról is, hogy édesapja nagyapjával 25 éves korában tért csak vissza az Egyesült Államokból, a família Dombóváron telepedett le, majd mezőgazdasági vállalkozásba kezdtek, ám jött a háború, ami mindent tönkretett.

Ifjúkori éveiről megtudtuk, hogy mindenképpen kispapnak szeretett volna tanulni, először Esztergomba, majd pedig Vácra jelentkezett, ám miután az oktatás már folyt, a késés miatt akkor nem fogadták a szemináriumok. Végül aztán 1947-ben Veszprémben sikerült felvételt nyernie, s nagyon megszerette magát a várost, oktatóit és persze a társait is.

Bőzsöny Ferenc a veszprémi évek kapcsán elmesélte, miként államosították a szemináriumokat a diktatúra kiteljesedésekor, miként szedték össze az úgynevezett bűnösöket, akikről bizonyos forrásokról már mindent tudtak, s hogy érintettek súlyos börtönbüntetéseket kaptak.

Ezt követően – folytatta – jelentkezett a Magyar Rádióba. Az elnyomás 1953-tól kezdve némileg enyhült, így aztán meglepetésére felvettek az intézménybe, ahol elkezdődött rádiós karrierje.1956. augusztus 24-én szólalt meg először.

Kérdésre válaszolva elmesélte: élete legnagyobb élménye volt, amikor 1956 októberében a Szabad Kossuth Rádió parlamenti stúdiójában teljesített szolgálatot, így neki jutott az a megtisztelő feladat, hogy november 3-án este ő konferálta be Mindszenty hercegprímás szózatát a magyar néphez, s mindvégig mellette ülhetett a stúdióban. Mint mondta, soha nem felejti el azokat a szavakat…

Másnap pedig, amikor megszólaltak a szovjet fegyverek, tanúja volt annak is, amikor Nagy Imre bejött a stúdióba, és elmondta rövid rádióbeszédét.

Később elvégezte az ELTE-t, tanár lett, ám amikor el akart menni a rádiótól tanítani, főnökei nem engedték, mondván „nekünk így vagy a legértékesebb…”- osztotta meg élményeit Bőzsöny Ferenc a hallgatósággal.