[@ 11.01.05.] Nyitrai Zsolt, Infokommunikációs államtitkár, az Európai Unió magyar soros elnöksége alatt a Távközlési Tanács elnöke szerdán megbeszéléseket folytatott a Body of European Regulators for Electronic Communications (BEREC), az európai hírközlési hatóságokat tömörítő szervezet vezetőivel.

Az új távközlési csomag által életre hívott BEREC ajánlásokat fogalmaz meg, tanácsokkal látja el az Európai Bizottságot és a tagállami hatóságokat annak érdekében, hogy Európában konzisztenssé váljon a távközlés szabályozása, így segítve az egységes piac kialakulását.

A szerdai találkozón a felek a magyar elnökség feladatait tekintették át, Nyitrai Zsolt tájékoztatta résztvevőket a fő prioritásokról: elmondása szerint a Távközlési Tanács magyar elnöksége az ENISA mandátumának meghosszabbításával, a kritikus infrastruktúra-védelem, továbbá a rádióspektrum-politika megalkotásával kívánja előmozdítani az Európai Unió versenyképességének radikális növelését. Nyitrai Zsolt ehhez hozzáfűzte, mindez természetesen összhangban áll az EU 2020 stratégia Digital Agenda-ban foglalt elvekkel és prioritásokkal.

A találkozó végén Nyitrai Zsolt hangsúlyozta, a BEREC európai taghatóságainak olyan jogosítványokkal kell rendelkeznie, melyek erős fogyasztóvédelmet biztosítanak annak érdekében, hogy a szolgáltatók maradéktalanul betartsák a szerződésekben vállalt kötelezettségeiket a fogyasztók felé.

A kétoldalú megbeszélésen Chris Fonteijn: a BEREC elnök, a holland szabályozó hatóság elnöke és Ladislav Mikus BEREC alelnök, a szlovák szabályozó hatóság elnöke vett részt.