A kormányzat további intézkedésekre készül, újabb támadások várhatók, ezért újra hitet kell tennünk a rezsicsökkentés mellett – mondta Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség Heves megyei elnöke az Egri Polgárok Házában tartott lakossági fórumon.

(TV Eger)

– A kormány az emberek pártján áll, ebben a küzdelemben pedig sokszor formabontó megoldásokat alkalmazunk. A cél az volt, hogy azok a cégek, amelyek a válság előtt, majd az alatt is extraprofitot tudtak felhalmozni, erejükhöz mérten járuljanak hozzá a válság kezeléséhez. Minderről Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, választókerületi elnök, a Fidesz- Magyar Polgári Szövetség Heve megyei elnöke beszélt azon a rezsicsökkentést támogató lakossági fórumon, amelynek vendége volt Kovács Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára is.

Nyitrai Zsolt elmondta: a korábbi kormányok csak emelték a rezsiárakat, minden esztendő áremeléssel kezdődött. A kormány és az országgyűlés döntései azonban megmutatták, hogy lehet ezt másként is csinálni. Lehet a rezsikiadásokat csökkenteni, pusztán hit, akarat és kellő társadalmi támogatottság kell hozzá – hangsúlyozta a politikus.

A társadalmi támogatottság nagyon fontos, mert a rezsicsökkentéssel kapcsolatos elképzeléseket, majd döntéseket nagyon sokan támadták. Támadták a multinacionális cégek, támadták az ellenzéki pártok, és kritikával illette Brüsszel is – fogalmazott. Tudtuk, hogy akkor lehet ezen az úton végigmenni, ha világossá tesszük mindenki számára, hogy a döntések mögött nagy társadalmi támogatottság van. Ezért kezdtünk a rezsicsökkentés mellett aláírásgyűjtésbe, ami a közvetlen demokrácia kiváló eszköze. Jóval több mint kétmillióan támogatták pártállástól függetlenül az intézkedéseket, amelyeket így meg is tudtunk valósítani – tette hozzá.

A képviselő hangsúlyozta: ezek a döntések már-már nemzetközi példává váltak, hiszen Lengyelországban, Hollandiában, Bulgáriában már szintén rezsicsökkentésen törik a fejüket. Mivel a kormányzat további intézkedésekre készül, amiket nyilvánvalóan ugyanúgy támadni fognak, újra hitet kell tennünk a rezsicsökkentés mellett, újabb erődemonstrációra van szükség – jelentette ki.

Nyitrai Zsolt emlékeztetett: január elsejétől a földgáz, az áram, illetve a távhő ára csökkent tíz százalékkal, július elsejétől pedig a vízdíj, a csatornadíj, a szemétszállítás, illetve a kéményseprés díjai is csökkentek. Ez egy átlagos magyar családnak több mint 80 ezer forintos éves megtakarítást jelenthet.

Kovács Zoltán államtitkár mindehhez hozzátette: az ország megerősödése után tudta megtenni azokat a lépéseket a kormány, amelyekre hosszú évek, egy egész emberöltő óta nem volt példa. Ahelyett, hogy a korábbi évekhez hasonlóan január elsejével emelkedtek volna a rezsiköltségek, két lépcsőben több mint 20 százalékkal csökkenteni tudják azokat.

Az államtitkár szavai szerint a munka ezzel nem állt meg: november elsejétől 11,1 százalékkal csökkentik a három legfontosabb energiaforrás rezsiköltségét. A csökkentések pedig már kiterjednek a szemétszállításra, a vízdíjra és a kéményseprés díjára is. Mindez pedig azt a kormányzati törekvést tükrözi, amely szerint azokban a közszolgáltatásokban, amelyekben magántőkének, extraprofitnak nincs helye, lehetőleg azokat mindenhol közösségi tulajdonba vegyék, illetve megteremtik annak az alapját, hogy nonprofit formában működjenek.

Igyekszünk gondoskodni a kistelepüléseken élőkről, azokról, akik fával vagy szénnel tüzelnek. A cél, hogy minél kevesebbet kelljen fizetni ezekért a szolgáltatásokért, s hogy visszaálljanak azok az arányok, amelyek húsz éve felborultak, s azt eredményezték, hogy 2010-ben Magyarországon volt a legmagasabb a rezsiköltség – fűzte hozzá Kovács Zoltán.