Nyitrai Zsolt, a térség országgyűlési képviselője ünnepélyes keretek között átadta a forgalomnak a 33. számú főút több mint 11 kilométer hosszúságú felújított szakaszát.

(TV Eger)

Nyitrai Zsolt köszöntötte a térség megjelent polgármestereit, köztük Habis László egri, valamint Nagy Csaba füzesabonyi polgármestert, majd hozzátette: nem véletlen, hogy jelenlétükkel megtisztelték az átadó ünnepséget, hiszen egy igen fontos útról van szó. Évente több mint 2,5 millió ember halad itt át, mert a Budapestről a térségbe érkezők s a fővárosba tartók is ezen a szakaszon mennek keresztül.

Ugyanakkor – folytatta a honatya – nem egyedi munkáról van szó, mindez része annak a három projektből álló országos programnak, amelynek során tavaly 1600 kilométernyi utat újítottak fel, ami tartós javulást eredményezett az érintett szakaszokon.

Legutóbb egyébként 1999-ben korszerűsítették ezt a részt, akkor tíz tonnára növelve az út teherbíró képességét. A mostani beruházás kapcsán Nyitrai Zsolt elmondta, köszönet illeti az EU-t és a hazai adófizetőket is, mert az előbbi 85, az állami költségvetés pedig 15 százalékban járult hozzá az út felújításához. A munkálatok során – tette hozzá – 8500 tonna aszfaltot építettek be, 50 ezer négyzetméteren 4100 köbméter földet mozgattak meg, valamint 100 dolgozó 20 munkagép segítségével végezte el a feladatot. Végül a 33. számú út Füzesabony és Tiszafüred közötti most átadott szakaszának teherbíró képességét 11, 5 tonnára növelték, korszerűsítettek számos műtárgyat, valamit kerékpárút is épült. Dicséret illeti a munkálatokban részt vevő dolgozókat, mérnököket, szakembereket is – mondta Nyitrai Zsolt.

Most tehát több mint 11 kilométernyi utat adhatunk vissza a forgalomnak. Remélem, hogy ez a Mikukás-napi ajándék jól jön az autósoknak, akiknek balesetmentes közlekedést kívánok, egyúttal bízom abban, hogy a felújítások, útépítések a jövőben tovább folytatódnak Heves megyében s az egész országban egyaránt – jelentette ki.

Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője elmondta: az átadott szakaszon, amely az M3-as autópályát és Füzesabonynál a 3. számú utat is összeköti, napi 14 ezer autó halad át, ennek negyede nehézgépjármű, ezért igen fontos, hogy ez az út biztonságos és jó minőségű legyen.