A helyi vezetés, az önkormányzat és a polgárőrség együttműködése révén egy terepjáró autót vehettek birtokukba a felsőtárkányi polgárőrök, ugyanakkor november elsejétől új körzeti megbízott kezdi meg munkáját a településen – jelentette be Nyitrai Zsolt, a megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztos, Felsőtárkány országgyűlési képviselője.

TV Eger

Nyitrai Zsolt, a település országgyűlési képviselője szólt Heves megye és Felsőtárkány egyre javuló közbiztonságáról.

Mint elmondta, az emberek, ha megkérdezik őket, mi a legfontosabb számukra a mindennapok során, akkor a közbiztonság mindig az első három hely valamelyikén szerepel. Ezért is örömteli, hogy átadhatjuk ezt a Suzuki Grand Vitara terepjárót– az önkormányzat és a polgárőrség együttműködésének újabb eredményeként -, egy országos pályázatnak köszönhetően. Közös érdekről van szó, ennek a jele volt az is, hogy az önkormányzat a közelmúltban 100 százalékos önerővel egy 13 kamerából álló rendszert épített ki a lakosság biztonságának további javítása érdekében. A beruházást az is segítette, hogy a kormány az adósságkonszolidáció során 30 milliós tartozástól szabadította meg az önkormányzatot – tette hozzá Nyitrai Zsolt.

A polgárőrség – folytatta – a rendőrség mellett kiemelkedő szerepet tölt be a közbiztonsági mutatók javításában is. Nekik is köszönhető, hogy az utóbbi években jelentősen csökkent a bűncselekmények száma hazánkban: a 2010-es 450 ezres szám 2014-ben 350 ezerre mérséklődött. Ebben elvitathatatlan érdemük volt a polgárőröknek, így nem véletlen az sem, hogy az Országos Polgárőr Szövetség stratégiai partnere lett a kormánynak. A 2014-es esztendőben pedig már 1, 2 milliárdos költségvetési támogatásban részesültek, így először fordult elő, hogy az összeg meghaladta az egymilliárd forintot.

A polgárőrök mind a megyében, mind az egész országban részt vállalnak a járőrszolgálatban, az idősek védelmében, a bűnmegelőzésben, az árvízi védekezésben, továbbá a figyelőszolgálat ellátásában is.

Hozzátette: ma hazánkban 52 ezer polgárőr tevékenykedik 2000 Polgárőr Egyesületben, Hevesben 100 egyesületben 3 ezren, Felsőtárkányban pedig negyvenen vigyázzák önzetlenül településeik nyugalmát.

Sikeres munkájukhoz ugyanakkor meg kell teremteni az infrastrukturális feltételeket. Ennek jó példája az az új terepjáró, amelyet az önkormányzat egy országos pályázat révén nyert meg, így azt jól használhatják majd a rendezvények biztosítására, illetve nappali és éjszakai járőrözésre – jelentette ki.

Természetesen munkájukat szoros együttműködésben végzik a rendőrséggel. Különösen sikeres az a kapcsolat, amely a megyét és Felsőtárkányt jellemzi ezen a téren. Ennek egyik eredményeként novembertől új körzeti megbízott kezdi meg tevékenységét a településen, akinek szolgálati járművét ugyancsak közösen újította fel az önkormányzat, valamint a rendőrség.