Ünnepség keretében átadták Andornaktályán a helyi polgárőrségnek azokat a járműveket, amelyek segítségével tovább javulhat a település közbiztonsága. Az eseményen beszédet mondott Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő is.

Antal Csaba, a helyi Polgárőr Egyesület alapító és tiszteletbeli elnöke köszöntötte a jelenlevőket, majd Nyitrai Zsolt, Andornaktálya országgyűlési képviselője mondott ünnepi beszédet.

Mint hangsúlyozta: talán semmi sem lehet olyan fontos egy település életében, mint a lakosság biztonsága, ezért amikor egy közösség vezetőt választ, ez a szempont nagy súllyal esik latba, így lesz ez a közelgő önkormányzati választáson is. Örömmel jelenthetem ki – folytatta -, hogy ma az emberek nagyobb biztonságban élnek, mint 2010-ben, hiszen 3500 rendőrrel több rendőr teljesít szolgálatot, számos korszerű eszköz, több ezer új jármű segíti a bűnüldözők munkáját. Ugyanakkor pótlékot kapnak a tiszthelyettesek, és az egész országra sikerült kiterjeszteni a közbiztonsági mintaprogramot. Mindezen intézkedés révén 2013-ra sikerült elérni, hogy 70 ezerrel csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma az országban.

Ezen eredményeket közösen értük el, ám nem szabad megelégednünk ezzel, tehát továbbra is nagy szükségünk van a civil szervezetekre, ezért is tekint a kormány stratégiai partnerként a polgárőrökre – jelentette ki a képviselő. Hozzátette: 2013 a polgárőrség megújulásának éve volt, hiszen 150 új gépkocsit vehettek át, elkészült a polgárőrökről szóló törvény, valamint a tavalyi esztendőben 1 milliárdos költségvetési támogatásban részesültek, így elmondható, hogy 4 év alatt összesen 3,4 milliárd forinttal támogatták a fáradhatatlan önkénteseket.

A honatya külön is megemlítette, milyen nagy segítséget nyújtott 10 napon át 2 ezer – összesen 20 ezer – polgárőr, aki a dunai árvízi védekezésben vett részt.

Az eredményes tevékenységhez azonban meg kell teremteni az optimális feltételeket is, így örömmel jelenthetem be – folytatta Nyitrai Zsolt -, hogy az andornaktályai polgárőrök egy Opel Astrát és két új robogót vehetnek át, illetve állíthatnak szolgálatba egy belügyminisztériumi pályázat révén, valamint egy kisbusz is Andornaktályára kerül a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal jóvoltából.

Bognár József  r. alezredes, Eger rendőrkapitánya méltatta a helyi önkéntesek lelkiismeretes munkáját, amelyet sokszor a rendőrséggel együtt végeznek a közös járőrözések alkalmával.

Vámosi László, a település polgármestere pedig arról beszélt, hogy Andornaktályán példaértékű az önkormányzat és a polgárőrség kapcsolata, utóbbiak ugyanis az alapfeladataikon túl aktívan vesznek rész a falu társadalmi életében is.

Az ünnepséget követően egy nemzetiszínű szalag átvágásával átadták az új járműveket, amelyek a jövőben az andornakiakat szolgálják majd.