Hasonlóan a tavalyi esztendőhöz Eger az idei év végén újabb, ezúttal 1,1 milliárd forintos támogatást kap – jelentette be Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, a Fidesz megyei elnöke a Habis László polgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatón.

(Tv Eger)

Nyitrai Zsolt emlékeztetett: a 2010-ben megválasztott kormány szakított azzal a gyakorlattal, amely az önkormányzatoknak egyre több feladatott adott egyre csökkenő finanszírozással. Ez a rossz gyakorlat adósságcsapdába kényszerítette a településeket, ám a kormány megszabadította Magyarországot a felhalmozódott hitelektől, így az önkormányzatok tiszta lappal indulhattak a következő évnek. Mindez pedig jelentősen növeli mozgásterüket.

Heves megye – folytatta a képviselő – 14, 7, Eger pedig két lépcsőben 8 milliárd forinthoz jutott a konszolidáció során. Az Országgyűlés által most elfogadott költségvetésben szereplő 10 milliárdos keretből pedig azon települések részesülhetnek majd, amelyek különböző okok miatt kimaradtak az adósságrendezésből, például azért, mert nem volt jelentős hitelük. Ez az „önerő alap” segíti majd őket abban, hogy újabb pályázatok révén új beruházásokat valósítsanak meg.

Nyitrai Zsolt szólt a nemrégiben érkezett kiegészítő támogatásokról, melyek révén a megye további 774 milliót kapott, valamit arról az addig példátlan mértékű támogatásról, amelyet a megyeszékhely tavalyi év decemberében kapott. A honatya ennek kapcsán jelentette be a legújabb jó hírt: Eger most egy hasonló, ugyancsak szabad felhasználású kiegészítő forráshoz jut, amelynek összege 1, 1 milliárd forint. Mindez azt jelenti, hogy Magyarország kormánya bízik az egri emberekben és az egri önkormányzatban – tette hozzá a képviselő.

Habis László egri polgármester kijelentette: az 1, 1 milliárd lehetővé teszi, hogy olyan költségvetést állítsanak össze, amely több területen is pluszforrást biztosít a városnak, az egri polgároknak. Hamarosan eljuttatják a felhasználással kapcsolatos javaslatukat a szakminisztériumhoz , február közepéig pedig elfogadhatják a város jövő évi költségvetését is.

A többletforrást a helyi közösségi közlekedés fejlesztésére, városüzemeltetési feladatokra, az Eger patak medrének árvízvédelmi rendszerére, egészségügyi intézményekre, bölcsődék, óvodák bővítésére, infrastrukturális beruházásokra, valamint a látvány-csapatsportok támogatására fordítják majd.