A polgárőrség élen jár a bűnmegelőzésben. A szervezetnek, valamint tagjainak is köszönhető, hogy mára Magyarország a világ 15. legbiztonságosabb országává vált – jelentette ki hétfői napirend utáni parlamenti felszólalásában Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott.

ELNÖK: Elsőként megadom a szót napirend utáni felszólalásra Nyitrai Zsolt képviselő úrnak: „Tisztelet és köszönet a polgárőröknek” címmel. Öné a szó, képviselő úr.

NYITRAI ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Köszönöm a szót és a lehetőséget. A mai napirend utáni felszólalásom apropóját, aktualitását az adja, hogy ugyan június 27-én lesz a polgárőrnap, de az Országos Polgárőr Szövetség szervezésében már a múlt szombaton összejöttek a magyar polgárőrök Balatonföldváron.

Az Országos Polgárőr Szövetség 1991-ben alakult, 2021-ben lesznek 30 évesek, 30 esztendősök. Hazánkban több mint 60 ezer polgárőr teljesít szolgálatot, teszik mindezt önkéntes módon, szabadidejük terhére. Minden becsületes magyar polgár hálás lehet ezért, köszönet és tisztelet a polgárőröknek és az Országos Polgárőr Szövetségnek.

A polgárőrség élen jár a bűnmegelőzésben. A szervezetnek, valamint tagjainak is köszönhető, hogy mára Magyarország a világ 15. legbiztonságosabb országává vált. Magyarország Kormánya elismeri a polgárőrök munkáját. Ezt láthatjuk a szervezet költségvetési támogatásában is, hiszen több mint 1 milliárd forint költségvetési támogatást kap az Országos Polgárőr Szövetség.

Tisztelt Országgyűlés! A polgárőrök évente 9 millió órát vannak szolgálatban, ami egy főre vetítve átlagosan 150 óra önkéntes szolgálatot jelent; hála és köszönet érte. Az utóbbi években a rendőrök és a honvédek oldalán a polgárőrök is kivették a részüket az illegális migráció elleni küzdelemből, létrehozták a határvédelmi tagozatukat. 2035 polgárőr-egyesület teljesít szolgálatot 3176 településen. Egy év alatt közel 80 százalékkal nőtt az ifjú polgárőrök száma. Megújuló eszközpark is segíti a polgárőrök munkáját, 1007 darab szolgálati gépjárművet, 12 085 új kerékpárt, 128 segédmotoros kerékpárt és 32 ezer új láthatósági mellényt kaptak. Közreműködésükkel jelentős mértékben csökkent a regisztrált bűncselekmények száma.

Tisztelt Országgyűlés! A közelmúltban Kövér László, az Országgyűlés elnöke hivatalában fogadta az Országos Polgárőr Szövetség delegációját, ahol közösen áttekintették az előttük álló feladatokat.

Tisztelt Országgyűlés! A közelgő országos polgárőrnap alkalmából Isten éltessen minden polgárőrt! Köszönöm szépen a figyelmüket.