A polgárőrségnek is feladata az ország egyes részein, hogy felvegye a küzdelmet az illegális migráció ellen – jelentette ki a tiszanánai Heves Megyei Polgárőr Napon Nyitrai Zsolt, Tiszanána és térsége országgyűlési képviselője.

A Miniszterelnökség nevében, Tiszanána és térsége országgyűlési képviselőjeként köszöntötte Nyitrai Zsolt a Heves Megyei Polgárőr Nap résztvevőit. Mint elmondta, a polgárőrség az ország legnagyobb és legsikeresebb civil szervezete, hiszen 2000 egyesületük, 50 ezer tagjuk végzi feladatát nap mint nap.

Ennek is köszönhető – folytatta –, hogy az utóbbi években jelentősen csökkent a bűncselekmények száma hazánkban: a 2010-es 450 ezres szám 2014-ben 350 ezerre mérséklődött. Ebben elvitathatatlan érdemük volt a polgárőröknek, így nem véletlen az sem, hogy az Országos Polgárőr Szövetség stratégiai partnere lett a kormánynak.

Az aktuális tennivalók kapcsán Nyitrai Zsolt hangsúlyozta azt is, hogy ma a polgárőrség egyik feladata az ország egyes részein az illegális migráció elleni küzdelem, az, hogy a gazdasági bevándorlókat feltartóztassuk.

Egyes becslések szerint 7 millióan vannak úton Afrikából, s ők mind rajtunk keresztül akarnak átvonulni, s eljutni Európa különböző országaiba. Ezt nem engedhetjük meg, és nem is fogjuk hagyni, hiszen Magyarország a magyaroké. Ugyanakkor nem zárjuk be kapuinkat a politikai menekültek előtt, akiket továbbra is segíteni fogunk – jelentette ki a képviselő..

Nyitrai Zsolt szólt arról, hogy az Országgyűlés 2011-ben elfogadta a polgárőrségről szóló törvényt, 2012-ben pedig a polgárőrség köztestületi jogállást kapott. A 2014-es esztendőben már 1, 2 milliárdos költségvetési támogatásban részesültek, így először fordult elő, hogy az összeg meghaladta az egymilliárd forintot. Idén pedig a polgárőr egyesületeknek új gépjárművek beszerzésére nyílik lehetősége – tette hozzá.

A polgárőrök a hétköznapok hősei, hiszen mind a megyében, mind az egész országban részt vállalnak a járőrszolgálatból, az idősek védelméből, a bűnmegelőzésből, az árvízi védekezésből, továbbá a karitatív tevékenységből is – hangsúlyozta a honatya.

Nyitrai Zsolt szólt arról is, hogy megyénkben közel 3 ezer polgárőr teszi a dolgát, majd méltatta azt az együttműködési megállapodást, amelyet idén is megkötött a Heves Megyei Polgárőr Szövetség, valamint a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság. Ennek is köszönhető, hogy nőtt a közös járőrözések száma. Az elmúlt évben a polgárőrök 217 ezer munkaórát teljesítettek, ezért köszönet illeti őket, hiszen nélkülük elképzelhetetlen a közbiztonság további javulása. Ugyancsak köszönet illeti azokat a rendőröket, önkormányzatokat, polgármestereket, magánszemélyeket és vállalkozásokat, akik erősítették, segítették a polgárőrséget – mondta az országgyűlési képviselő.