A jó bornak az a legfőbb küldetése, hogy összehozza az embereket, a közösségeket – mondta köszöntőjében Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő az Eger Hotel nagytermében megrendezett idei egri Borászbálon.

(TV Eger)

Nyitrai Zsolt honatya, a Fidesz megyei elnöke a bál szervezőit, az egri Borbarát Hölgyeket köszöntötte, majd arról szólt, hogy a vendégként Tokajból érkezett Áts Károly – aki 2012-ben az Év Bortermelője lett – jelképezi azt az összefogást, amely létezik a hazai borvidékek között.

Még 2003-ban, Gál Tibor ötlete alapján merült fel az egri Borászbál megszervezésének gondolata, s az idő bebizonyította, az elképzelés kiállta az idők próbáját, és immár hagyománnyá vált. Szerencsére mind Magyarország, mind Eger kiváló adottságokkal rendelkezik a bor termeléséhez, s vajon lehetne-e fontosabb célja az ilyen összejöveteleknek, mint az, hogy összehozza egymással az embereket és a közösségeket. Ez a bor legfontosabb küldetése – tette hozzá a képviselő.

Az Egri Borvidék kapcsán elmondta, hogy gazdasági értelemben a borvidék talpon van, s hazánkban az ár-érték arány tekintetében az egri borok verhetetlenek. Bár minden itteni pincészetnek megvan a saját érdeke, üzleti elképzelése, elengedhetetlen közöttük az együttműködés, és ez vonatkozik az ország különböző borvidékeinek közös feladataira is.

Nyitrai Zsolt utalt a legutóbbi Borszalonon elhangzott bejelentésére is, amelynek lényege: március közepére, a lengyel köztársasági elnök egri látogatására el kell készülnie egy nívós, hiánypótló kiadványnak, amely az Egri Borvidéket, a borászokat és természetesen a borokat mutatja majd be. A terv az, hagy a magyar és az angol mellett lengyel, majd később kínai nyelven lásson napvilágot a kötet. Ennek pedig az az oka, hogy az említett országok jelentős piacai lehetnek az egri kiváló nedűknek.

Számos új kezdeményezés indult el az utóbbi években, de még többre van szükség – fejtette ki az országgyűlési képviselő – majd kijelentette: a helyiek büszkék lehetnek eredményeikre, egyebek mellett az Egri Csillag megszületésére, hiszen a különleges fehér cuvée hamar népszerű lett.