Heves megyében 13, Egerben pedig csak egy koronavírusos beteget tartanak számon – jelentette be szokásos heti járványügyi online sajtótájékoztatóján Nyitrai Zsolt, aki hozzátette: az egri beteg nem tartozik a veszélyeztetett korosztályba, jól van, és otthoni karanténban gyógyul.


Eger Hírek

Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője elmondta: a veszélyhelyzet 37., a kijárási korlátozások 21. napjánál tartunk Heves megyében és Magyarországon, ebben a helyzetben hálával kell gondolnunk mindazokra, akik a járvány elleni küzdelemben helytállnak a saját területükön.

A miniszterelnöki megbízott bejelentette, hogy Heves megyében 13, Egerben pedig mindössze egy koronavírusos beteget regisztráltak: az egri fertőzött jól van, nem tartozik a veszélyeztetett korosztályba, nincs szüksége kórházi kezelésre, ezért otthoni karanténban várja a gyógyulást.

A vírus tehát már jelen van a megyeszékhelyen is, így az eddiginél is nagyobb fegyelemre, összefogásra, felelősségre van szükség.

Az egri kórházban egyébként 3 embert tesztelnek jelenleg koronavírus gyanújával, az első teszt negatív lett, a második eredményére még várni kell – fejtette ki a képviselő.

A dr. Vácity Józseffel, az egri Markhot Ferenc Kórház főigazgatójával történt konzultáció után elmondhatom – folytatta Nyitrai Zsolt -, hogy a szakminisztérium utasítását maradéktalanul teljesítette az intézmény vezetője, és szabaddá tette az előírt számú kórházi ágyakat.

A legrosszabbra készülünk, de a legjobbakban reménykedünk, így Egerben 594 szabad ágy áll a fertőzött betegek rendelkezésére.

Magyarországon egyébként 68 ezer ágy van, ennek 34 százaléka amúgy is szabad volt – fejtette ki, hozzátéve azt is, hogy kizárólag orvosszakmai szempontok szerint születhet döntés arról, ki az, aki otthonában is ápolható, olyan beteget tehát nem küldenek haza, akinél a biztonságos ápolás nem megoldható – hangsúlyozta Nyitrai Zsolt.

Pajtók Gábor kormánymegbízott arról tájékoztatott, hogy Heves megye összes bentlakásos idősotthonában elkezdődtek a járványügyi ellenőrzések függetlenül attól, hogy ki az intézmény fenntartója – tette hozzá.

Jól vizsgázott a húsvéti ünnepek alatt az a rendszer, amely az önkormányzatoknak lehetővé tette a kijárási korlátozások további szigorítását, hiszen helyben nekik van a legtöbb információjuk, helyismeretük. Ezért a polgármesterek hétvégeként továbbra is élhetnek ezzel a lehetőséggel – mondta.

Az idei érettségi vizsgák lebonyolítása kapcsán Nyitrai Zsolt kifejtette: idén csak írásbeli vizsgákra kerül sor, hogy csökkentsék a találkozások számát. A kormány döntése alapján a diákok május 4-e és 21-e között vizsgázhatnak (egyben felvételizhetnek) írásban a különböző tantárgyakból. A rendelkezés szerint egy teremben maximum 10 diák tartózkodhat tartva ezzel a másfél méteres kötelező távolságot.

Miután véget ért a tavaszi szünet – és remélhetőleg a tanárok és diákok is pihentek egy kicsit – folytatódik a tanítás a digitális oktatás keretében.

Nyitrai Zsolt sajtótájékoztatóján ismét köszönetet mondott az egészségügyben, az oktatásban, a rendvédelmi szerveknél, a közigazgatásban, a szociális területen dolgozó embereknek, akik a védelem frontvonalában küzdenek a járvány ellen.