Internetadó nem lesz – jelentette ki a miniszterelnöki biztos, aki a nemzetgazdasági miniszter új adókivetési ötletére reagált. Nyitrai Zsolt szűkszavú bejegyzéséből az olvasható ki, hogy a telefonhívásokra kivetendő terhet még nem vetették el.

Biztos vagyok benne: internetadó nem lesz – közölte Facebook-oldalán Nyitrai Zsolt fideszes országgyűlési képviselő, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium volt infokommunikációért felelős államtitkára.

A 2011 szeptemberétől a Miniszterelnökség miniszterelnöki biztosaként dolgozó Nyitrai Zsolt cáfolatának előzménye, hogy az Origo hírportál minisztériumi forrásokra hivatkozva pénteken arról írt: a Nemzetgazdasági Minisztérium azt javasolja a kormánynak, hogy minden vezetékes és mobiltelefonálást, valamint internetforgalmat adóztasson meg. A tárca szerint az ebből származó bevétel elérheti a 40-50 milliárd forintot.

Nyitrai Zsolt egyetlen mondata azonban egyelőre csak az internetadót cáfolja: a telefonadóról nem szólt az államtitkár, noha a kiszivárgott hírekben ez is szerepelt.

Amint a Fidesz infokommunikációs munkacsoportja felhívta lapunk figyelmét, az egyik hírportál információja szerint a két adó elválasztására utalhat, hogy pénteken délután a Nemzetgazdasági Minisztériumban zajlott egyeztetésekre nem hívták meg az egyik legnagyobb, mobilszolgáltatással nem foglalkozó internetszolgáltatót. Sajtóhírek szerint már ezen a megbeszélésen is felvetődött, hogy az új távközlési adó kizárólag a mobiltelefonok adatforgalmára vonatkozzon. Állítólag a szaktárca az Európai Bizottság Budapesten tartózkodó küldöttségét is beavatta terveibe.

A távközlési cégeket derült égből villámcsapásként érte, hogy a kormány továbbra is megadóztatná őket, még ha ezúttal közvetlenül a felhasználókra vetnék is ki a sarcot. A távközlésre ugyanis 2010-ben bevezették az ágazati adót, amelyet három éven át akartak kivetni a cégekre, és a kormány eddig nem jelezte, hogy meg kívánná hosszabbítani a hatályát – jövőre az eddigi ígéretek szerint a többi, a bankszektort és a kiskereskedelmi láncokat terhelő különadóval együtt eltűnne. A nagy riadalmat keltő híreket azonban a kormányzati szereplők nem siettek cáfolni. Nyitrai Zsolt volt az első, aki ha nem is az érintett minisztérium képviselőjeként, de a Miniszterelnökség politikusaként reagált a hírekre. Az internetadó – legyen nyílt vagy akár burkolt – teljességgel elfogadhatatlan – írta Nyitrai Zsolt 2008 nyarán, még ellenzéki politikusként. Nyitrai nyílt levelet adott ki, amelyben végzetes hibának nevezte a tervezett lépést, és azt kérte Hiller István akkori kulturális minisztertől, hogy az internetadó-tervezetet végleg vonják vissza.

Mint ismert, az unió által elvárt költségvetési hiányszint tartása érdekében a kormány különböző intézkedések előkészítésén dolgozik, amelyeket április végéig a konvergenciaprogramból ismerhetünk majd meg. Ennek keretében merült fel a pénzügyi tranzakciós adó ötlete is, amely a kabinet szerint – amellett hogy százmilliárdos nagyságrendű bevételt hozna az államnak – a spekulációt visszaszorítaná.

Nem díjazzák az új adó ötletét.

Mind a fogyasztók, mind a Magyar Telekom szempontjából hátrányos lenne a tervezett telefon- és internetadó – vélekedett az Erste elemzője. Azért különösen negatív az új adó bevezetésének terve, mert a kormány az idén emelte az általános forgalmi adót 25 százalékról 27-re. Ha az új adót bevezetnék, akkor azzal lehet számolni, hogy felgyorsul az ügyfelek lemorzsolódása, a meglévő ügyfelek pedig kevesebbet telefonálnak, illetve kevesebb adatforgalmat generálnak majd. Az elemző ezen túl azt is feltételezte, hogy a Magyar Telekom nem lesz majd képes egy az egyben továbbhárítani az adót az ügyfeleire, egyszerűen azért, mert egyes szolgáltatások árait olcsóbbá kell tenni majd azért, hogy az ügyfélelvándorlás ütemét csökkentsék. Az internetadó tehát kifejezetten negatívan hat a Magyar Telekom üzletmenetére.

(forrás: Jámbor Gyula, Magyar Nemzet)