Trianon üzenete számunkra az, hogy merítsünk erőt a múltból, és legyünk büszkék magyarságunkra – jelentette ki a nemzeti összetartozás napján tartott ünnepségen Nyitrai Zsolt, Noszvaj országgyűlési képviselője. A településen felavatták a felújított Mária kegyhelyet is.

(TV Eger)

Kettős alkalomból jöttünk ma össze Noszvajon, egyrészt ma emlékezünk a nemzeti összetartozás napjára, másrészt  felavathatjuk a felújított Mária kegyhelyet a településen – jelentette ki Nyitrai Zsolt.

Majd így folytatta: 1920. június 4-e, a trianoni diktátum aláírásának napja Magyarország történetének legtragikusabb dátuma. A nyilvánvalóan igazságtalan döntés mögött azonban sajnálatos módon szerepet játszottak a mi hibáink is: rossz kapcsolatunk az országban élő nemzetiségeinkkel, naivitásunk, hogy barátot láttunk abban, aki az ellenségünk volt, valamint az, hogy a nemzet nem volt egységes.

Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta: a trianoni trauma után több lehetőségünk volt. Sokan a múltba fordultak, ám az önsajnálat nem segített. Aztán volt 40 év, amikor még beszélni sem lehetett erről a témáról. Ugyanakkor kevés nemzet élte volna túl ezt a tragédiát, ez pedig erőt adhatott számunkra. A legjobb út az – folytatta –, hogy a tragédiát, annak tanulságait feldolgozva összefogunk, s egy büszke és erős ország képét tárjuk a világ elé.

Ezt tette az Országgyűlés 2010-ben, amikor nagy egyetértésben, 4/5-ös többséggel úgy határozott, hogy június 4-e legyen a nemzeti összetartozás napja.

Célunk az is – tette hozzá -, hogy az elszakított területeken élő nemzettársaink végre honfitársaink legyenek, hiszen a kormány terve az, hogy 2018-ig egymillió határon túli magyar válik az ország állampolgárává. Eddig 773 ezren adták be ezzel kapcsolatos kérelmüket, 691 ezren pedig – például Egerben, ünnepélyes keretek között – már le is tették az esküt.

De meg kell említenünk azt a kezdeményezést is, hogy minden iskolai osztály jusson el legalább egyszer egy magyarlakta területre, ismerkedjen meg a műemlékekkel, a tájjal és természetesen az ott élő emberekkel is. Ugyanakkor erősítjük kapcsolatainkat a határon túli civil szervezetekkel, egyházakkal, kulturális és oktatási intézményekkel.

Ugyancsak a nap fontos eseménye, hogy együtt avathatjuk fel a több mint 100 éves felújított Mária kegyhelyet, amelyet az egykoron a helyi kastélyban élő Galassy család emeltetett, s mely család képviselőit most itt köszönthetjük Noszvajon – jelentette ki Nyitrai Zsolt.

S most – folytatta – egy másik família, a Farkas család, valamint több támogató jóvoltából felújították a kegyhelyet. Mindez jó és szép példája a közös múlt ápolásának, a helyi emberek összefogásának – mondta a település országgyűlési képviselője.