[mti 10.07.02.] A nyár végére elkészül a nemzeti infokommunikációs stratégia, az akcióterv és az ütemezés – mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter csütörtökön az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) közös konferenciáján, Budapesten.

Mint kiemelte, miközben a stratégia hosszú távra kiható fejlesztési folyamatokat indít el a szakmában, megalkotásakor tekintettel kell lenni az ország pénzügyi egyensúlyának fenntartására is.

Fellegi Tamás a szakmai közönség előtt elmondott beszédében a piaci szereplők együttműködését kérte ahhoz, hogy hatékonyabban lehessen elérni a politikai célokat, a hazai kis- és középvállalakozások (kkv) erősítését, a munkahelyteremtést, az értékteremtő termelést, a felelős vagyongazdálkodást.

Fellegi Tamás megerősítette, hogy a parlament várhatóan július 19-éig elfogadja a közbeszerzési törvény módosítását, amely megkönnyíti a kkv-k mozgásterét. Továbbá készül egy új, átfogó közbeszerzési törvény is, amely a kormányzati ciklus teljes időszakára meghatározza a közbeszerzési szabályozás kereteit.

Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkára bejelentette, hogy a tervek szerint pár héten belül “fehér könyvet” hoznak nyilvánosságra, amely az elmúlt évek infokommunikációval összefüggő kormányzati felelőtlenségeit foglalja össze a tisztánlátás érdekében. Ezt követően kezdődik az infokommunikációs stratégia megalkotása a partnerek bevonásával.

A készülő stratégiai irányairól szólva felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzeti elképzelések megfogalmazásakor tekintettel kell lenni az Európai Unió stratégiáira is, köztük a nemrégiben elfogadott EU2020 stratégiára, továbbá a szélessávú hálózat elterjesztésére, a társadalmi csoportok között meglévő digitális szakadék mérséklésére.

Az e-kormányzás területén célnak tekintik az egységesítést. Az e-közigazgatás területén pedig az államnak élen kell járnia, ki kell iktatni a párhuzamos fejlesztéseket, és ésszerűsíteni kell a frekvencia-gazdálkodást – mutatott rá Nyitrai Zsolt államtitkár.

A konferencián felszólalók – többek között – az iránt érdeklődtek, hogy a meglévő szerződések felülvizsgálata meddig tart, mert a cégeknek tervezniük kell a finanszírozást. Válaszában Fellegi Tamás elmondta, mindenkinek érdeke, hogy a terület számára szükséges szerződések működjenek, így minél előbb végezni szeretnének, de a munkával jól áll minisztérium.

Kérdés hangzott el az innovációt, kutatás-fejlesztést érintő pályázatok felfüggesztésével, és az innovációs alap 16 milliárd forintjának befagyasztásával kapcsolatban is. Fellegi Tamás válaszában közölte: fájdalmas lépések ezek, de a hiánycél fenntartása érdekében meg kellett tenni.

Fellegi Tamás elmondta: a Magyar Innovációs Szövetséggel és az akadémiával együttműködve új kutatás-fejlesztési, innovációs politikát dolgoznak ki, és kialakítják majd az ehhez szükséges finanszírozást is.