Nyitrai Zsolt, Eger országgyűlési képviselője a kulturális örökség védelméről szóló törvényjavaslat parlamenti vitája során arra kérte az Országgyűlést: támogassák a javaslatot, hogy a nemzeti emlékhelyek listájára kerüljön fel az egri vár, amely a kiállás, küzdőszellem, hazafiság, a magyar siker szimbóluma.

Mint hangsúlyozta, Eger városának országgyűlési képviselőjeként különösen fontosnak tartja ezt a kulturális örökség védelméről szóló törvényjavaslatot, hiszen az szól a nemzeti emlékhelyekről is, melyek a nemzet történelmében meghatározó jelentőséggel bíró helyszínek.

Elmondta: „Idén február 12-én kezdeményeztük, hogy bővüljön a nemzeti emlékhelyek sora, és az Országgyűlés törvényben fogadja el azt, hogy az egri vár nemzeti emlékhellyé válik. Nyitrai Zsolt szólt arról is, hogy a kezdeményezésünket követően Habis Lászó egri polgármesterrel együtt egyeztettek erről a kérdéskörről Orbán Viktor miniszterelnökkel, Boross Péter volt kormányfővel, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökével, valamint L. Simon Lászlóval, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkárával.

Kijelentette: „Az egri vár egy szimbólum, a kiállás, a küzdőszellem, a hazafiság és a magyar siker, a magyar győzelem szimbóluma. Az egri vár emellett Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeuma, mindenki ismeri az Egri csillagokat, olvasta Gárdonyi könyvét, látta a filmet, mindenki volt már az egri várban. Ezért is kezdeményeztük, hogy a vár mindenképpen méltó arra, hogy nemzeti emlékhellyé váljon.”

A honatya utalt arra, hogy az egri várban most egy nagyon komoly felújítás folyik. Jelen pillanatban – folytatta – a vár és erődrendszer turisztikai attrakciójának a fejlesztése zajlik a vár területén, amely egy többmilliárdos projekt: a kazamata, a Törökkert, a fegyvertár és a Szép-bástya felújítását is magában foglalja.

Nyitrai Zsolt arra kérte képviselőtársait, támogassák a javaslatot, legyen az egri vár nemzeti emlékhely, majd hozzátette: úgy gondolja, hogy ez egy olyan javaslat, amely minden magyar parlamenti képviselő által támogatható.

L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a törvényjavaslat vitája során kiemelt jelentőséget tulajdonított annak, hogy az egri vár nemzeti emlékhellyé váljon, egyúttal arra bíztatta a képviselőket, hogy támogassák a javaslatot. Az Országgyűlés várhatóan december közepén dönt a törvényjavaslatról.