Music Hungary néven májusban Egerben rendezik meg először a hazai zeneipar konferenciáját. A szakemberek a városban zajló Éter Fesztiválon közelebbről is megismerkedhetnek a fiatal tehetségekkel.

(a TV Eger felvétele)

Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő sajtótájékoztatón jelentette be, hogy május 16-án első ízben Egerben rendezik meg a magyar „zenegyárosok“ szakmai konferenciáját, amely szorosan kapcsolódik az Éter Fesztivál programjaihoz: a ifjú tehetségek három napon át a megyeszékhely több színpadán is bemutathatják tudásukat. Szavai szerint igen fontos, hogy országos jelentőségű eseményeknek adjon otthont Eger, főként ha az találkozik a fiatalok érdeklődésével is.

Különösen büszkék vagyunk arra – tette hozzá -, hogy Eger, illetve a Bolyki Pincészet adhat helyet ennek az első alkalommal megrendezendő rangos szakmai eseménynek.

Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál főszervezője a Music Hungary megrendezésének előzményeiről szólva elmondta, hogy az Éter Fesztivál szervezői keresték meg azzal a kérdéssel, vajon miként lehetne rangosabbá tenni a tehetségkutató versenyt. Ekkor fogalmazódott meg az ötlet, miszerint egy szakmai tanácskozásra kellene meghívni a hazai zeneipar krémjét. Egyrészt azért – indokolta a döntést Gerendai Károly -, mert eddig az iparág képviselői még nem találkoztak ilyen formában, másrészt azért, mert a május 17-e és 19-e között zajló fesztivál jó alkalmat teremthet arra, hogy megismerkedjenek az ifjú muzsikusokkal. Nem beszélve arról, hogy ennek az iparágnak még soha nem volt ilyen jellegű összejövetele.

Mindehhez ideális helyszínnek gondolták Egert, amely egy „szerethető város“ élénk kulturális élettel, valamint a Bolyki Pincészetet is, ahol mintegy 400 szakember találkozhat, s töltheti el kellemesen a tanácskozást követő estét.

A tervek szerint a tanácskozást követően a zeneipar képviselői egy kerekasztal-beszélgetésen találkoznak majd a pártok képviselőivel, ahol szóba kerülhetnek majd az iparágat érintő szabályozási kérdések is.

Magáról a tehetségkutatóról Jakab Jácint az Éter főszervezője beszélt, aki szólt arról, hogy évek óta Salgótarjánban rendezték meg a fesztivált, ám idén – nem utolsó sorban a Music Hungary kapcsán – úgy gondolták: Eger lenne az igazán ideális helyszín, hiszen itt a zenészek több lehetőséghez juthatnak a „zenei nagyágyúk“ jelenléte és érdeklődése folytán. A résztvevő zenekarok elsősorban az északi régióból érkeznek, de az egész országból, sőt a határon túlról is várják a jelentkezőket.

A koncertek három helyen, a Dr. Kemény Ferenc Sportcsarnokban (ez lesz a fő helyszín), egy Érsek-kerti szórakozóhelyen és a Gödör klubban zajlanak majd, s a versenyek után, esténként, már befutott, ismert bandák és énekesek lépnek majd fel, hogy mindez ne csupán verseny, hanem vonzó program is legyen helyi közönség számára. Jakab Jácint elmondta, hamarosan olvasható lesz a részletes program is az eterfesztival.hu oldalon, ahol további együttesek jelentkezését várják. A legjobbak – a szervező 200 zenekar részvételére számít – a díjak mellett lehetőséget kapnak rangos fesztiválokon való részvételre is.

Habis László, Eger polgármestere örömét fejezte ki, hogy a város ismét egy országos jelentőségű kulturális fesztiválnak adhat helyet, s az önkormányzat anyagi támogatásáról is biztosította a szervezőket.

Bolyki János, a konferencia házigazdája pedig arról beszélt, hogy reményei szerint több száz zenei szakember figyelmét sikerül majd felkelteni az Egri Borvidék kiváló borai iránt is.

(fotó: Nemes Róbert)