Egerszalókon 260 millió forintos támogatással új, turisztikai célú közösségi tér és településközpont létesül – jelentette be a beruházás alapkő-letételi ünnepségén Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Egerszalók országgyűlési képviselője.

TV Eger

Egerszalók egy olyan település, mely a régió turizmusának egyik központja, ékszerdoboza. A gyógyvizek völgyébe sokan jönnek kikapcsolódni, gyógyulni. Mindenki szívesen jön ide, mindenki jól érzi itt magát – mondta Nyitrai Zsolt. Kiemelte, 2018 történelmi rekordév volt a magyar turizmus számára, ugyanis a tavalyi évben a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma több mint 5 százalékkal nőtt, összesen 12 és fél millió vendégünk volt. A vendégéjszakák száma a 2017-es adatot egymillióval meghaladva elérte a 31 milliót. Az ágazat több mint 400 ezer embernek ad munkát hazánkban, családok számára pedig megélhetést. Nő a belföldi turizmus is, tavaly 350 ezerrel több magyar tudott itthon üdülni – tette hozzá.

Méltó központot kap régiónk egyik ékszerdoboza

Mindeközben soha nem látott mennyiségű és értékű turisztikai beruházás zajlik egyszerre országszerte: fejlődnek a szálláshelyek, az éttermek, attrakciók és az infrastruktúra. A fejlesztések komoly vonzerőt jelentenek, és az ágazat erősödéséhez az a versenyelőny is hozzájárul, hogy Magyarország és fővárosa, Budapest is biztonságos idegenforgalmi célpont. Ezt az értéket a jövőben is meg kell védenünk – fogalmazott a miniszterelnöki megbízott.

Méltó központot kap régiónk egyik ékszerdoboza

Kiemelte továbbá, hogy ezen beruházás szerves része annak a három ígéretnek, melyet Varga István, Egerszalók polgármestere fogalmazott meg legutóbbi választási kampányában, és amiből kettő már teljesült: megépült az Egerszalókot Demjénnel összekötő kerékpárút, a települést gyógyhellyé nyilvánították és a mai napon végre egy méltó faluközpont alapkövét is leteszik.

Méltó központot kap régiónk egyik ékszerdoboza

Varga István polgármester a projekt részleteiről elmondta: sok áldozat és több mint 3 éves munka árán tartunk itt, hogy az egykor zsúfolt falu központból egy modern közösségi tér létesülhet. A napokban kezdődő és a tervek szerint szeptember végéig tartó kivitelezés során felépül egy két részből álló épületegyüttes, amelyben információs iroda, helyi kézműves termékek üzlete és egy nívós cukrászda, fagylaltozó is helyet kap, a beruházás teljes költségvetése pedig megközelíti a 300 millió forintot. A polgármester szerint a település új központja, a 230 ezer vendégéjszakával büszkélkedő Egerszalók vonzereje lesz, mind a helyiek, mind az idelátogató turisták számára egyaránt.

Az ünnepség zárásaként Nyitrai Zsolt és Varga István közösen elhelyezték a közösségi tér alapkövét, miközben Árvai Zoltán plébános megáldotta a település fényképeit, tervrajzokat és napilapokat tartalmazó időkapszulát.