Az Új Széchenyi Terv ötmilliárd forintos támogatásával újult meg Egerben az Eszterházy Károly Főiskolának otthont adó Líceum épülete, amelyet szerdán adtak át a hevesi megyeszékhelyen.

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos az ünnepségen elmondta, hogy az Európai Unió támogatása és a nemzeti felsőoktatási törvény elfogadása nyomán az idén mintegy 100 milliárd forint fordítható a magyar felsőoktatás fejlesztésére. Ebből több százmillió forinttal részesülhet az Eszterházy Károly főiskola, amely Észak-Magyarországon a bölcsészeti, pedagógiai és borászati képzés központja.

(a TV Eger felvétele)

A miniszterelnöki biztos bejelentette, hogy Eszterházy Károly püspökké szentelésének 250. évfordulója alkalmából emlékkonferencia megrendezését kezdeményezi.

Ternyák Csaba egri érsek azt hangsúlyozta, hogy Eszterházy Károly és Pyrker János püspök a város architektúráját meghatározó épületek, a Líceum, az Érseki Palota és a Bazilika építésével beírták nevüket Eger történetébe.

Habis László (Fidesz-KDNP) polgármester kifejezte reményét, hogy “a vidék legjelentősebb főiskolája”, amely a város legfontosabb intézménye is egyben, elnyeri a rangjának megfelelő egyetemi címet.

Hauser Zoltán, a főiskola rektora arról beszélt, hogy a 250 éves Líceum a magyar felsőoktatás szimbolikus épülete. Ez volt ugyanis az első olyan épület a történelmi Magyarország területén, amelyet kifejezetten egyetem céljára emeltek – mondta a rektor.

A Líceum a természettudományért elnevezésű projekt keretében teljes egészében megújult a város architektúráját uraló késő barokk Líceum, egyben 1300 négyzetméterrel 15 300 négyzetméterre nőtt a hasznosítható alapterület. A rekonstrukció lehetővé tette a könyvtári, a laboratóriumi és az infokommunikációs terek bővítését. Az intézmény Almagyar-dombi campusán kialakítottak egy új élelmiszer-tudományi épületet is.

(forrás: MTI)

(fotó: Szántó György)