Nem csak a teste, de ezen a napon talán még inkább, a lelke is itt van közöttünk – mondta a felújított Gárdonyi-sír avatásán Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő.

(TV EGER)

Nyitrai Zsolt a felújított Gárdonyi-sír átadó ünnepségén elmondta, régi adósságát törleszti Eger és egész Magyarország, amikor is felavatják a civil összefogással megszépült emlékhelyet, Gárdonyi Géza várbéli sírját.

Erre a felemelő eseményre akkor került sor, amikor az Országgyűlés a 2013-ban Gárdonyi Géza emléknappá nyilvánította október 17-ét az egri vár védőinek tiszteletére, az író születésének 150. évfordulója alkalmából. Ennek a határozatnak, melynek magam is előterjesztője voltam, az volt a célja, hogy méltóképpen megünnepelhessük a nagy író születésnapját – tette hozzá. Hangsúlyozta azt is, hogy a Nemzeti Kulturális Alap az emlékév programjaira, rendezvényeire 100 millió forintot adott. Ebből az összegből már eddig is számos kezdeményezés valósult meg: emléktáblát avattak, időkapszulát helyeztek el, a kisdiákok kifestőkönyvet kaptak ajándékba, két Gárdonyi-levél is Egerbe került, s tudományos konferenciát is szerveztek az író munkásságáról. A helyi és országos televíziók újra műsorukra tűzték Gárdonyi műveit, s ezáltal újra az egri és az országos köztudat részévé tették alkotásait, így tisztelegve a nagy író előtt. Ezzel a rendezvények sora nem ért véget, hiszen hamarosan sor kerül a Gárdony Géza Ciszterci Gimnázium szavalóversenyére, majd három kortárs magyar író érkezik Egerbe, hogy Gárdonyi néhány művét átírja a mai kor stílusának megfelelően. Az egri Múzsák Ligetében pedig egy jegenyét ültettek Gárdonyi emlékére.

Most, amikor itt állunk az író felújított sírhelyénél, arra kell emlékeznünk – folytatta a szónok -, hogy Gárdonyi halálakor Tordai Ányos ciszterci szerzetes, valamint Eger városa közösen hozták létre ezt az emlékhelyet, amely azóta zarándokhellyé vált.

Fel kell idéznünk azt is, hogy a temetésen maga Kosztolányi Dezső búcsúztatta az írót a hatalmas tömeg előtt. A folytonosság tehát jelen van ezen a napon – folytatta Nyitrai Zsolt -, hiszen míg akkor egy ciszterci szerzetes, ma a zirci apát és az egri ciszterci gimnázium támogatásával adhatjuk át a felújított sírt.

Ugyanakkor fontos elmondani azt is, hogy az egri vár is nagy rekonstrukció előtt áll, s ezekre a munkálatokra másfél milliárd forint áll rendelkezésre. Ebből az összegből felújítják és rendbe hozzák a vár számos pontját annak érdekében, hogy az még inkább turisztikai attrakció legyen a látogatók számára. A cél az, hogy lüktessen az élet a falak között, igazi közösségi térré váljon az egri vár, megannyi izgalmas rendezvénnyel.

Nyitrai Zsolt köszönetet mondott a felújításban részt vevő személyeknek, intézményeknek, civil szervezeteknek és azoknak az adományozóknak, akik segítették az emlékhely felújítását.

Dr. Ternyák Csaba egri érsek, a Magyar katolikus Püspöki konferencia alelnöke a szabadság és Eger szerelmesének nevezte Gárdonyi Gázát, ezt követően Dékány Árpád Sixtus zirci apát méltatta az író életművét, majd az ünnepség végén felszentelte a sírt.