A mai napon kezdeményezzük, hogy szeretett városunk Eger is induljon az „Európa Kulturális Fővárosa cím elnyeréséért! – jelentette be csütörtökön reggel Facebook bejegyzésében a hírt Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője, valamint Habis László polgármester.

TV Eger

A „Tisztelt Egriek, magyar és európai polgárok!” megszólítással kezdődő közös nyilatkozatban kijelentik: „A mi otthonunk Magyarország egyik legszebb városa, amely anno az egész európai kultúra védőbástyáját jelentette. Sokszor mondták már, hogy Eger a magyar Athén”.

Mint kifejtik, az elmúlt években sikerült megújítani a belvárost, megóvni az enyészettől jelentős történelmi értékeket, szép és egyedi épületek sora újult meg, de megtalálták az egri fürdőkultúra fejlesztésének lehetőségét is. Így még inkább vonzóbbá vált hazánk egyik barokk gyöngyszeme az egriek és az ide látogatók számára.

Legyen Eger Európa Kulturális Fővárosa!

Hangsúlyozzák: a Modern Városok Program keretében egy sor olyan fejlesztés valósulhat majd meg, amely nemzeti és európai szinten is kiemelkedő lehet. Ilyen az összeköttetés az autópályával, az egri vár rekonstrukciója, valamint a Nemzeti Úszó- és Vízilabda Központ megépítése.

Az Egerben élők mindig is büszkék arra, hogy a városuk milyen múlttal rendelkezik és, hogy ezerféle értékkel bír – emlékeztetnek a nyílt levél aláírói.

„Hiszünk a további fejlődésben, a jövő sikereiben is. Ezt szeretnénk mindenkinek megmutatni! Mindezek miatt a mai napon kezdeményezzük, hogy szeretett városunk Eger is induljon az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyeréséért!” – jelenti ki Nyitrai Zsolt és Habis László a közös nyilatkozatban.