Nyolc év alatt szinte a semmiből jött létre az az egyedülálló turisztikai komplexum, amely bátor vállalkozók munkájával és fejlesztési források segítségével mára az ország és Európa egyik legvonzóbb idegenforgalmi központjává vált – mondta Nyitrai Zsolt, a térség országgyűlési képviselője a demjéni Barlang- és élményfürdő megnyitó ünnepségén.

(TV Eger)

Az eseményen, amelyen jelen voltak a megye közélet szereplői, a tulajdonosok képviselői, valamint Ternyák Csaba egri érsek, Seszták Miklós fejlesztési miniszter mondott köszöntőt.

A tárca vezetője egy Márai-idézet kapcsán a fürdőzés dicséretéről, jótékony test és lelki hatásairól szólt, majd hangsúlyozta: a demjéni barlangfürdő megépítése egy magyar modellnek tekinthető, példája annak, miképpen lehet természeti kincseinket egy térség felemelkedésének hajtóerejévé tenni.

Hozzátette azt is, hogy Magyarország a termálvizek kihasználtsága területén az előkelő 5. helyet foglalja el a világon, s ezt az adottságot a jövőben is ki kell használni nem csupán gazdasági szempontok miatt, hanem az életminőség javítása érdekében is. A várakozások szerint Demjénben 2015-től legalább 100.000 fővel növekszik majd a látogatók száma, ami 2017-re eléri a 320.000 főt.

Nyitrai Zsolt emlékeztetett a 2012 decemberében átadott Cascade Hotelre és létesítményeire, most pedig – folytatta – több mint egymilliárd forintért barlangfürdő létesült a településen. Így három éven belül közel kétmilliárd forint értékű fejlesztés valósult meg Demjénben.

Közép-Európa legnagyobb barlangfürdője egy nyolc éve tartó beruházás újabb állomása, amely 30 embernek ad most munkát – tette hozzá, majd elmondta: a tavaszi országgyűlési választások előtt is hangsúlyozta programjában, hogy a munkahelyteremtés és a beruházások növelése a legfőbb cél.

Nyitrai Zsolt ugyanakkor bejelentette azt is, hogy Hevesben tovább folynak a fejlesztések: a rémhírek ellenére sok sikertelen próbálkozás után immár biztos, hogy elindul az Egert az M3-as autópályával összekötő út építése. Ehhez bírja Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Seszták Miklós miniszter támogatását, s ígéretet tett arra, hogy folyamatosan tájékoztatja majd a közvéleményt az újabb fejleményekről.

A tulajdonosok képviseletében Rácz József köszönetet mondott mindenkinek, aki segítette a munkájukat.