A Belügyminisztérium pályázatán hat Heves megyei település nyert összesen 95 millió forintot, amelyet elsősorban sportlétesítményeik korszerűsítésére fordíthatnak – jelentette be sajtótájékoztatóján Nyitrai Zsolt, a megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztos, Eger és térsége országgyűlési képviselője.

(TV Eger)

Magyarországon mindig is hangsúlyozták a vidék fejlődésének fontosságát, ám csak Fidesz-KDNP kormánya biztosított erre pénzt. Az előző ciklusban az adósságkiváltás adott lehetőséget újabb beruházások elindítására – hangsúlyozta a honatya.
Mint elmondta, a belügyi tárca mostani pályázata három fő célkitűzést fogalmazott meg: a kötelező önkormányzati feladatokat ellátó intézmények (bölcsődék, óvodák, iskolák, egészségügyi létesítmények, polgármesteri hivatalok) fejlesztését, a belterületi utak, járdák, hidak építését, felújítását, valamint az óvodai, iskolai és az utánpótlás sporthoz köthető infrastrukturális korszerűsítést.
Hozzátette: a pályázatok elbírálásánál előnyt élveztek azok az önkormányzatok, amelyek vállalták, hogy az intézmények fenntartási költségeit csökkentő beruházást valósítanak meg, továbbá azok, amelyek minél több sportág művelését teszik lehetővé, s külön is figyelmet fordítanak fogyatékos embertársaink sportolására.

Nyitrai Zsolt bejelentette, hogy Heves megye hat önkormányzata kapott összesen 95 millió forintos pályázati támogatást, ebből 75 millió jutott az 1. számú választókerületbe. Így Andornaktálya 17, Füzesabony és Maklár 20-20, míg Tiszanána 19 milliót nyert el.
Ősztől – tette hozzá – a Terület- és Településfejlesztési Operatív program keretében (TOP) 50 milliárd forint érkezik Heves megyébe, s az új szemléletmód jegyében a tervezett fejlesztésekről már helyben döntenek, mindez pedig szoros együttműködést kíván meg a térségért felelős közéleti személyektől, önkormányzatoktól, polgármesterektől.

A sajtótájékoztatón az 1. számú választókerület négy érintett településének vezetői szóltak az elnyert pályázati pénzek felhasználásáról.

Vámosi László, Andornaktálya első embere a település immár 30 éves tornatermének felújításáról, Nagy Csaba, Füzesabony polgármestere a városi sportcsarnok rekonstrukciójáról szólt, amelynek költségeihez az önkormányzat további 10 millióval járult hozzá.
Oroján Sándor, Maklár alpolgármestere örömének adott hangot, hogy az egy éve bezárt, életveszélyes tornatermüket végre felújíthatják, majd Kakuk Béla, tiszanánai alpolgármester a megépülő új sportudvarról szólt, amely a meglévő létesítményekkel egy centrum része lesz majd.