A kormány döntése nyomán szeptember elsejétől átlagosan 34 százalékkal emelkedik a pedagógusok fizetése – jelentett be Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, a Fidesz Heves megyei szervezetének elnöke azon a sajtótájékoztatón, amelyet Martonné Adler Ildikó tanárral, a Fidesz egri szervezetének elnökével közösen tartott az Egri Polgárok Házában.

(TV EGER)

Nyitrai Zsolt emlékeztetett: a kormány kétharmados felhatalmazásának birtokában hozzálátott a nagy rendszerek – közigazgatás, egészségügy, önkormányzatok, oktatás – átalakításához, s olyan új, formabontó megoldásokat alkalmazott, mint például a rezsicsökkentés. A megfelelő társadalmi támogatottság birtokában ugyanis olyan lépéseket tett meg, amelyekre az előző kormányok képtelenek voltak.

Ebbe a sorba illeszkedik – tette hozzá – a pedagógusok béremelése, amelyet szintén elmulasztottak eddig, hiszen a szocialisták regnálása idején számos iskolát bezártak, s tanárok kerültek az utcára, a reálbér csökkenése pedig ezen a területen gyakorlatilag folyamatos volt.

Mostanra azonban alapjaiban változott meg a helyzet, politikai és erkölcsi kötelességének tett eleget a kormány akkor, amikor elhatározta: 34 százalékkal felemeli a pedagógusok bérét, méghozzá mindenkinek, bármilyen területe dolgozzon is, legyen az tanító, tanár, óvónő, logopédus vagy akár gyógytestnevelő. Ez a kedvező döntés 150 ezer embert érint: az emelés mértéke 30 és 80 ezer forint között mozog, s fontos hangsúlyozni azt is, hogy ez csak az első ütem, a kabinet garantálja, hogy 2017-ig a teljesítménytől függő, 5-10 százalékos emelést hajt végre minden évben. Mindez egy igazságosabb, kiszámíthatóbb oktatási rendszert eredményez majd.

Nyitra Zsolt szólt arról is: természetesen a nagy átalakítás közben voltak zökkenők, de megköszöni a magyar családok és az intézmények türelmét. Felhívta a figyelmet arra is, hogy nagy biztonságot jelent az a nem kevésbé fontos változás, miszerint az iskolák mögött mostantól az állam garanciája áll, így az oktatási intézmények korábbi kiszolgáltatott helyzetét megszüntették.

Hozzátette, az országban tanévkezdéskor 720 ezer diák kapott ingyen tankönyvet, ez a szám pedig több, mint eddig bármikor.

Martonné Adler Ildikó, a Fidesz egri elnöke ezúttal mint tanár és intézményvezető mondta el véleményét.  Kifejtette, októberben már a megemelt fizetést kapják a pedagógusok, s ez nagy örömmel tölti el őket, s azt is, hogy az egri iskolák felkészültek az új tanévre. Szólt arról, hogy eddig az estleges béremelések nem vették figyelembe a minőségi szempontokat, annak terheit mindenféle fedezet nélkül az önkormányzatokra hárították, így hatalmas különbségek alakultak ki a bérezés tekintetében az ország különböző részei között. Ezen az igazságtalan rendszeren változtatott most a kormányzat.

A fizetésemelés mértékét példákkal is érzékeltette, és mint megtudtuk: egy 20 éve dolgozó főiskolát végzett általános iskolai tanár bére októbertől 154 ezerről 239 ezer forintra nőhet, míg a fizetés ebben a kategóriában egy középiskolai tanárnál 172 ezerről 254 ezer forintra ugorhat, és természetesen továbbra is lesz mód a minőségi munka jutalmazására.

Végül elmondta: a pedagógusok azt szeretnék, ha végre hagynák őket tanítani, ezzel utalt arra, hogy egyes politikai erők által vezérelt érdekvédelmi szervezetek hisztériát keltve akadályozni próbálják a normális munkát.