A tervek szerint még az idei év végéig elkészül az Egerszalókot a településhez közeli fürdővel összekötő kerékpárút, a 2,2 kilométeres szakasz 199 millió forintból épül meg – jelentette be Nyitrai Zsolt, a megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztos, Egerszalók országgyűlési képviselője a település határában tartott sajtótájékoztatóján.

TV Eger

Nyitrai Zsolt elmondta, hogy a mostani a beruházással a település régi terve válik valóra. Felidézte: a község vezetése 2002 óta eredménytelenül pályázott a fejlesztésre, míg végül az idén, a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) maradványpénzek újraosztásánál végre sikerrel járt.

Kerékpárút fogja összekötni Egerszalókot a fürdővel

Mint kifejtette, egy közelmúltbeli felmérés szerint a magyar polgárok 22 százaléka tekinti fő közlekedési eszköznek a kerékpárt, e tekintetben pedig a hollandok és a dánok mögött a harmadik helyen áll Európában Magyarország, ami igen figyelemreméltó helyezésnek számít ebben a rangsorban.

A képviselő a sajtótájékoztatón kitért arra is, hogy 2007 óta 850 kilométernyi kerékpárút épült Magyarországon, ebből 580 kilométer 2010 után készült el. Szavai szerint Egerbe jelenleg is épül egy tíz kilométeres kerékpárútszakasz, így a hevesi megyeszékhely térsége “kerékpáros vidékké” válik a közeljövőben.

Nyitrai Zsolt és Varga István polgármester elmondta azt is: az egerszalóki kerékpárút csatlakozik majd a szomszéd településen szintén most épülő demjéni szakaszhoz. A beruházás révén így Egerszalók és Demjén között összesen 3,9 kilométernyi kerékpárút épül 340 millió forintból.

Varga István, a település első embere ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a beruházás révén sikerül megteremteni a biztonságos kerékpáros, illetve gyalogos közlekedés feltételeit. Abbéli reményének is hangot adott, hogy a fejlesztés az idegenforgalom fellendítését is elősegíti.

Forrás: MTI