Konferenciával ünnepelte Egerben 20. születésnapját a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány. A megnyitón Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő szólt a kormány kis- és középvállalatokat segítő intézkedéseiről.

(TV Eger)

Amennyiben valaminek két évtizedes múltja van, annak jó eséllyel jövője is van – kezdte beszédét Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő.

Elmondta: az alapítványt és a megyei vállalkozásokat mindig is a tetterő és a tenni akarás jellemezte, meggyőződése, hogy ezzel a jövőben sem lesz gond. A polgári politikusok azt vallják, teret kell engedni a hazai vállalkozásoknak a tisztes profit reményében, hiszen közös érdekünk, hogy új munkahelyek jöjjenek létre. A döntéshozók ma jól tudják, hogy ehhez megfelelő környezet kell, s ezért tettek a vállalkozások segítését szolgáló lépéseket a törvényhozásban.

Ezek közé tartozik egyebek mellett a társasági adó 19-ről 10 százalékra való csökkentése, továbbá tíz, kis- és közepes vállalatokra vonatkozó kisadót is megszüntetett a kormány, bővült a kedvezményesen foglalkoztatottak köre és egyszerűsödött az EU-s források elérése is. Fontos szemléletváltozás, hogy a közbeszerzések 80 százalékát hazai
kkv-k nyerték az elmúlt évek során.

Az ország gazdaságáról szólva hangsúlyozta a honatya, hogy a ciklusból eltelt három év után, sokkal jobban állunk, mint a kormányváltást megelőzően. Az Európai Unióban 12 éve nem fordult elő, hogy olyan alacsony hiánycélt produkáljon egy ország, mint hazánk, s közben pontosan fizetjük a még 2009-ben felvett IMF-hitel törlesztőrészleteit is. Hozzátette: 2013-ra rendeztük pénzügyi helyzetünket, s mindez azért fontos, mert ez a feltétele annak, hogy beinduljanak a fejlesztések, beruházásokba kezdjenek a vállalatok, így új munkahelyek jöjjenek létre.

Az alapítvány 20. születésnapján elmondhatom-folytatta Nyitrai -, hogy bizakodással tekintetünk a jövőbe, mivel a támogatott hitelek alapot jelentenek a fejlesztésekhez. Ezért is jelentette be nemrégiben a Nemzeti Bank elnöke az új, 500 milliárd forintos, kedvezményes hitelcsomagot. Egerben a helyi Fidesz javaslatára is sikerült létrehozni az alapítvány és az önkormányzat együttműködésével egy olyan helyi vállalkozásokat segítő, kedvezményes hitelcsomagot, amelynek révén május 15-étől 2,7 százalékos támogatott kamattal, 10 millió forintot vehetnek fel helyi vállalkozók.

Bízva ezen kedvezményes hitelek sikerében, Nyitrai Zsolt a következő 20 évre is eredményes gazdálkodást és tisztes hasznot kívánt a jelenlévőknek, s gratulált az alapítvány születésnapja alkalmából.

A konferencia további részében Farkas Zoltán, a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány Kuratóriumának elnöke számolt be az elmúlt esztendők eredményeiről, valamint terveikről. Az alapítvány jelenleg 900 vállalkozást kezel, hitelportfóliójuk nagysága eléri a négymilliárd forintot.

(fotó: Nemes Róbert)