Folytatódott az egri Fidesz javaslatainak ismertetése, melyeket Eger idei költségvetéséhez nyújtanak be. Az Egri Polgárok Házában megtartott sajtótájékoztatón ismertették a HPV vírus elleni ingyenes védőoltással, a kkv-nak nyújtott kamattámogatással, valamint a nemzeti emlékhelyek kialakításával kapcsolatos javaslataikat.

(a TV Eger felvétele)

Ficzere György tanácsnok bevezetőjében elmondta, hogy Eger más településekhez hasonlóan jól járt az adósságátvállalással, amely 4 milliárdos pluszforrást jelentett, és jól jött az az egymilliárd forint is, melyet a kormány döntése értelmében 2013 végén kapott a város. Ez az év tehát új kezdetet jelent: az egri önkormányzat sokkal jobban figyelhet a helyi ügyekre, a helyi ötletekre, és a helyi fejlesztésekre.

Ficzere György kijelentette: február 28-án dönt a városi közgyűlés a költségvetésről.

Az egri Fidesz ehhez javaslatokkal készül, melyek meggyőződésük szerint javítják az emberek életminőségét, az egri vállalkozók lehetőségeit. Ezért meghirdetik a „2013: Több szolgáltatás az egrieknek“ nevű programot, mert az egri Fidesz modern, egészséges és gazdaságilag erős várost szeretne.

Dr. Misz Mihály tanácsnok a fentiek jegyében bejelentette: a költségvetésben szerepelnie kell az ingyenes HPV vírus elleni védőoltás anyagi fedezetének.A részletekről szólva elmondta, hogy ma már tény: a méhnyakrák megelőzésére szolgáló oltás – amely egyáltalán nem olcsó -, mintegy 98 százalékos védettséget ad, s hatását akkor fejti ki leginkább, ha a leánygyermekek azt 13 éves korukban kapják meg. A terv az, hogy a szükséges három oltásból egyet a szülő, kettőt pedig az önkormányzat fizet majd. Évente 270 gyermek kaphat így védelmet a halálos kór ellen.

A következő javaslatról, az egri kis- és középvállalkozások kamattámogatásáról Balla Miklós, a költségvetési és gazdasági bizottság tagja beszélt. Hangsúlyozta, hogy az olcsó hitel létkérdés, mert csak így működhetnek tovább, így maradhatnak talpon, és csak így foglalkoztathatnak több embert, és így erősödhetnek meg a helyi vállalkozások. Ezért a piacon elérhető hiteleknél jóval olcsóbb kölcsönöket szeretnének nyújtani az egri kkv-k számára. A kisboltokat üzemeltetők, az 5-10 embert foglalkoztató kis cégek a jegybanki alapkamatnál kedvezőbb (5 százalékos kamatozású) finanszírozáshoz jutnának. Tízmillió forintot kaphatna egy vállalkozás, s ezt többszörösen is igénybe vehetnék, amennyiben több célról van szó.

Nemzeti múlt, nemzeti emlékezet nélkül nincs nemzeti jövő – kezdte mondandóját Csákvári Antal tanácsnok. Majd így folytatta: „A Fidesz-frakció nemzeti emlékhelyek kialakítására tesz javaslatot, ezért olyan helyeket szeretnénk, ahol méltóképpen ünnepelhetnek az egriek: 1848 vagy 1956 emléke megköveteli, hogy szép, rendezett köztereken ünnepelhessenek a város lakói. Sok olyan egri élt közöttünk, akik helyben és az országban is maradandót alkotottak, nekik is emléket állítanának az idei év folyamán.“

Végül kijelentette: csak annak a közösségnek lehet jövője, amelyik megbecsüli, tiszteli a múltját.